Hård intern strid väntar i regeringen om Saudiavtalet

Statsminister Stefan Löfven (S) pressas hårt från flera håll att avsluta det militära samarbetet med Saudiarabien.

Enligt vad Aftonbladet erfar väntar hårda interna förhandlingar i frågan mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet de kommande veckorna.

– Att avtalet sägs upp är en av MP:s viktigaste frågor, säger en regeringskälla.

Den 15 maj i år löper det militära avtalet mellan Sverige och Saudiarabien ut. Det slöts 2005 av den dåvarande S-regeringen och förlängdes av Alliansen fem år senare.

Det reglerar export av försvarsmateriel och logistik, utbildning, forskning och utveckling, överföring av militärteknologi samt militär sjukvård.

Saudiavtalet uppmärksammades stort 2012 då Sveriges Radio avslöjade att det inom ramen för avtalet fanns planer på att upprätta en saudisk anläggning för pansarvärnsrobotar.

Avtalets framtid har blivit ett rejält huvudbry för statsminister Stefan Löfven (S), då det splittrar hans S/MP-regering. De gröna har sedan lång tid tillbaka krävt att det militära samarbetet med diktaturen Saudiarabien ska avslutas så fort som möjligt.

MP vill avbryta - Löfven förhandla om

Men Stefan Löfven har i stället sagt att avtalet ska förhandlas om.

– Det finns delar i avtalet som vi mycket väl kan stå för. I vapenexport har du både materiel för strid och materiel som inte räknas som strid. Därför menar vi att det första steget som ska göras är att förhandla om avtalet, se till att det inte är så detaljerat, sa han nyligen under en frågestund i riksdagen.

Under den utrikespolitiska debatten i riksdagen i går attackerades utrikesminister Margot Wallström (S) hårt i frågan från både höger och vänster.

– Det är ett militärt samarbetsavtal med ett av de länder på jordklotet som tydligast och mest systematiskt kränker kvinnors rättigheter, sa Hans Linde (V).

Wallström hänvisade till att en utredning pågår med förslag om att begränsa vapenexport till diktaturer. Den ska vara klar 15 april.

Hon sa också att ett besked i frågan ska komma "inom kort". Enligt vad Aftonbladet erfar handlar det om ett par veckor.

En mängd partier och organisationer har på sistone uppmanat regeringen att inte förlänga avtalet utan i stället säga upp det när man har chansen. Det handlar om Vänsterpartiet, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Svenska Freds och Grön ungdom.

Men det finns dessutom krav inifrån socialdemokratin om att det militära samarbetet ska avslutas. Både Studentförbundet, Socialdemokrater för tro och solidaritet, SSU och S-kvinnor är kritiska.

– Vi inom S-kvinnor har ett generellt beslut om att oavsett land ska vi inte ha vapenexport till diktaturer. Så gäller även här, säger Carina Ohlsson, ordförande för S-kvinnor.

"En av världens absolut värsta diktaturer"

MP:s utrikespolitiska talesperson Valter Mutt menar att argumenten för att avtalet ska sägas upp är tydligt.

– Ansedda människorättsorganisationer är eniga om att Saudiarabien är en av världens absolut värsta diktaturer. Jag tycker inte de tekniska frågorna är viktigast, vilken typ av vapen det handlar om. Det är att man är med och legitimerar den här förfärliga diktaturen om man har ett militärt samarbete med dem, säger han.

Han är "försiktigt optimistisk" om förhandlingarna mellan MP och S i regeringen ska leda till att avtalet inte förlängs.

– Det blåser åt rätt håll, säger Mutt.

Källor i regeringskansliet uppger att det nu stundar "hårda förhandlingar" mellan S och MP.

– Det här är en fråga som är en av våra viktigaste för oss som parti, säger en källa i regeringen.

Men enligt vad Aftonbladet erfar finns en rädsla i S-toppen att det skulle kosta för mycket att bryta avtalet.

– Inte bara i affärerna med Saudiarabien utan också med andra länder, säger en källa.

Publisert: