Ubåtsjakten

Försvaret: Vi tar det på största allvar

Av: 

John Granlund

Erik Melin

NYHETER

Plötsligt släppte Försvarsmakten bomben:

Sverige befinner sig mitt uppe i en dramatisk undervattensjakt i Stockholms skärgård.

– Vi tar det på största allvar, det är därför vi har påbörjat den här operationen, säger kommendör Jonas Wikström.

Försvarsmakten gick själva ut med den sensationella nyheten i ett pressmeddelande strax efter klockan 17 i går.

Under dagen hade man fått trovärdiga uppgifter om främmande undervattensverksamhet i Stockholms skärgård.

Klockan 18.20 inleddes en presskonferens på högkvarteret i Stockholm.

– Vi tar det på största allvar, det är därför vi har påbörjat den här operationen, sa kommendör och operationsledare Jonas Wikström till det massiva pressuppbådet.

Minst 200 personer från Försvarsmakten uppgavs delta i operationen.

Senare stod det klart att det är i och kring Kanholmsfjärden i mellersta skärgården som insatsen genomförs. Farvattnen i området är tätt trafikerat och ligger nära inloppet till Stockholm, därför valde man att gå ut med uppgifterna.

Under gårdagskvällen var den militära aktiviteten hög i området. Ett flertal helikoptrar hovrade över natthimlen och 10-15 stridsfartyg och båtar förflyttade sig mellan olika positioner - ofta med nedsläckta lanternor för att inte synas och med avstängda transpondrar för att undgå upptäckt på radar.

”Ett av människor tillverkat föremål”

Aftonbladets fotograf Urban Andersson följde dramat på plats från en båt.

– Man kör med mindre öppna båtar. Här är också ett större fartyg, troligtvis ett minfartyg med sonarutrustning ombord. Det kör i södra Kanholmsfjärden, ner mot Franska stenarna, säger Urban Andersson.

Soldaterna som ingick i operationen verkade vara på helspänn. Vid ett vaktombyte i Stavsnäs kontrollerades den nya militärpersonalens legitimationer minutiöst innan de kunde kliva på en stridsbåt 90 och ansluta till operationen.

Också civila båtar i området kontrollerades noggrant.

– Jag blev bordad och avlegitimerad, de är ganska hysteriska och väldigt stirriga, säger Urban Andersson.

Svenska Dagbladets säkerhetspolitiske expert Mikael Holmström kopplar operationen till det förändrade säkerhetsläget i Östersjön med upprepade ryska kränkningar. "Militära källor uppger för SvD att en observation från en enskild person för några år sedan inte skulle satt i gång en sådan här ubåtsspaning", skriver han.

Enligt Försvarsmakten arbetar man med sensorer på land, på båtar och på helikoptrar, för att upptäcka den främmande undervattensverksamheten.

Vid 01, natten mot lördag, pågick operationen i skärgården fortfarande.

– Den pågår fortfarande och vi kommer kunna berätta mer under morgondagen. Förhoppningsvis kan vi kalla till en presskonferens under eftermiddagen, säger Lena Parkvall vid Försvarsmaktens informationsstab.

Källor uppger för Svenska Dagbladet att försvaret helt har kunnat utesluta att det rör sig om djur som minkar eller något naturfenomen. I stället ska det som setts vara "ett av människor tillverkat föremål" med okänd nationalitet.

Expert: ”Byta ut system på svenskt vatten”

Carl Bergqvist, major från flygvapnet som driver försvarsbloggen Wiseman's Wisdoms, har en teori om vad en eventuell kränkning kan ha haft för syfte:

”Man kan spekulera mycket kring varför främmande undervattensverksamhet genomförs i skärgården. En anledning skulle kunna vara att man kan vilja iståndsätta eller byta ut system som placerats på svenskt vatten under det kalla kriget”, skriver han på Twitter.

Samtidigt spekuleras det i att den misstänkta kränkningen kan ha samband med flottövningen "Northern Archer" i Östersjön som inleddes i måndags. Där deltog flera stridsfartyg och ubåtar från Sverige och Nederländerna samt Jas Gripen-plan.

I operationen som inleddes i går deltar personal från fjärde sjöstridsflottiljen, amfibieregementet, helikopterflottiljen och hemvärnet, enligt Försvarsmakten. Bland de större fartygen som siktats finns minröjningsfartyget HMS Ven. Enligt SvD deltar också försvarets mest avancerade fartyg HMS Visby samt korvetten HMS Sundsvall som båda är utrustade för ubåtsjakt.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Ubåtsjakten

ÄMNEN I ARTIKELN

Ubåtsjakten

Försvarsmakten