Mer regn väntas i kaosområdet

NYHETER

Meteorologen: "Ingen plats går säker"

1 av 4

Kaoset i Halland fortsätter – och risken för mer regn är överhängande.

Drygt 20 millimeter kan falla i dag.

– Jag kan inte se någon stabilisering i väderläget, säger Lisa Frost på SMHI.

Samtidigt väntas stora trafikstörningar i Västsverige.

Lågtrycket som har dragit in över Sverige har fått förödande konsekvenser på flera håll i landet. SMHI har utfärdat en klass 3-varning vid de nedre delarna av Nissan. Samtidigt klass 1-varnar man för höga flöden i små vattendrag i de västra delarna av Götaland.

– Man kan dela upp det i två galna väder. Dels ovanifrån genom regnskurar som kan vara ganska kraftiga, dels det som kommer från sjöar och vattendrag. Det är två skeenden på gång samtidigt, säger Daniel Fredriksson, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

Mest regn i Halland

Även under onsdagen ska västkusten, med betoning på Halland, få de största regnmängderna i landet.

Lågtrycket ligger över hela Skandinavien, med centrum över södra Norrland, och det rör sig sakta.

– Det innebär ett ostadigt läge i hela landet med risk för skurar. Intensiva skurar drar fram, inte på alla platser, men där de träffar kan det bli jobbigt, säger Daniel Fredriksson.

Lisa Frost, meteorolog på SMHI, säger att det är risk för regn och åskskurar över i stort sett hela Götaland.

– Lokalt kan det komma dryga 20 millimeter under onsdagsdygnet. Det är ju inte så mycket att vi varnar för stora regnmängder, men det behövs ju inte så mycket eftersom det redan är översvämmat, säger hon.

Under det närmaste dygnet är chanserna för uppehåll störst längs kuststräckorna.

Stora trafikstörningar

Svealands- och Götalandskusten ser ut att klara sig någorlunda bra från det galna regnvädret, men helt fritt från regn blir det inte där heller, enligt Daniel Fredriksson.

– Det är ett ostadigt väderläge och ingen plats går säker.

Under natten gick Trafikverket ut med varningar om stora störningar i trafiken kring Uddevalla och Munkedal. Stora delar av E6 är översvämmad och trafiken har fått ledas om med långa köer som följd. Stängningen påverkar också trafiken mot Strömstad och Norge.

Tågtrafiken på Bohusbanan mellan Uddevalla och Strömstad stängs av helt under onsdagen. Det drabbar också resande med anslutningar i Uddevalla mot Trollhättan och Göteborg.

I Munkedal hade sent på tisdagskvällen omkring 60 fastigheter översvämmats. En bit av länsväg 815 förbi båthamnen var helt bortspolad.

Fortsätter regna

Det ostadiga vädret kommer att hålla i sig under hela veckan i de flesta delar av landet. Områden i norr kan få bättre väder lagom till helgen, men annars kommer det att vara gott om skurar fram till början av nästa vecka.

Lisa Frost på SMHI kan se prognosen för tio dagar framåt och hon har inget glädjebesked att ge till drabbade i Halland.

– Jag kan inte se någon stabilisering i väderläget.

Johan Groth, meteorolog vid Storm, förklarar att ovädret och översvämningarna är ett resultat av att det regn som kom tidigare inte har hunnit rinna undan innan det späds på med nytt regn.

– Det kom väldigt mycket vatten som skulle ut i vattendragen. I stället för uppehållsväder har det regnat i stället och det blir för mycket till slut, säger han och fortsätter:

– Den varma och tropiska perioden har byggt upp förutsättningar för mycket regn. Det finns mycket fukt i luften. Det kan försvara varför det blir så häftigt.