Nyheter

Snöoväder väntas ge kaos i trafiken

Av: 

John Granlund

NYHETER

30 centimeter nysnö, dålig sikt och halka.

Nu kommer det första stora snoövädret – och i trafiken väntas kaos.

– Det kan blir svårt att forsla bort de här snömängderna, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

SMHI gick under måndagen ut med flera klass 2-varningar för stora snömängder. Varningen är myndighetens näst allvarligaste och utfärdas vid risk för fara för allmänheten och stora materiella skador.

Varningen rör Jämtlands län utom fjällen, hela Västernorrlands län och Västerbottens läns kustland. I Jämtland och västra Ångermanland väntas på sina håll hela 30 centimeter snö, enligt SMHI.

– Det blir ett antal timmar med snöfall från tisdag förmiddag. Som mest kommer det att snöa fram till onsdag morgon, säger Emil Björck.

Sammankallar krismöte

I Jämtland förbereder man sig för morgondagens oväder.

I dag sammankallade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, till en "förvarningskonferens" i morgon förmiddag där kommuner, elnätsägare, teleoperatörer, Trafikverket, Skogsstyrelsen, Migrationsverket, Landstinget och polisen ska delta.

– Det är ett ganska stort möte som vi brukar hålla när det är oväder på gång. Alla som har en roll i krishanteringen deltar, säger Staffan Edler, försvarsdirektör vid MSB:s samhällsenhet.

Han uppger att den största farhågan just nu är stora mängder blötsnö.

– Risken är att det lägger sig på träden så att de lägger sig över elledningar så att det blir problem med strömförsörjningen när ledningar och stolpar går av. Det kan också bli svårt att ta sig fram på vägarna, säger Staffan Edler.

Problem i trafiken

Polisen i Västernorrland gick på måndagskvällen ut med en varning till trafikanter för halka och blåst och uppmanade alla bilister att omedelbart sätta på vinterdäcken.

Längs Västerbottens läns kustland väntas hårda vindar med lokala vindstyrkor på 20 meter per sekund ute till havs. I vägtrafiken kan det leda till dålig sikt och drivbildning.

– Det kan vara mycket snö på vägen och bildas drivor som gör det problematiskt att ta sig fram med bil. Man kan också förvänta sig att det finns risk för snöhalka när temperaturerna faller, säger Emil Björck.

På Trafikverket uppger man att myndighetens entreprenörer står rustade inför snöfallet.

– Vi har beredskap för att det ska komma snö och vår underhållspersonal bevakar väderutvecklingen väldigt noga, säger Johan Tjerneng, presksommunikatör på Trafikverket.

Manar till försiktighet

Myndigheten uppmanar trafikanter att fundera om man verkligen behöver ge sig ut i trafiken när det är som värst.

– Det kanske inte är läge att åka ut och nöjesåka. Men man får hålla koll på väderprognoser och göra en bedömning hur pass viktigt det är. Man får ta med i beräkningen att det kommer att ta extra tid på vissa sträckor och vi prioriterar snöröjning på de största vägarna i första hand, säger Johan Tjerneng.

Till torsdag väntas ett nytt snöoväder – den här gången över mellersta Sverige och Stockholmstrakten.

– I Stockholmstrakten blir det mer av blötsnö men det kommer inte att handla om samma volymer som det handlar om i Norrland. Men det kan säkert ställa till med problem i trafiken ändå, säger Martin Hedberg, meteorolog på vädertjänsten klart.se.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert: