Moskva: Väst försöker få Ryssland att byta regim

avAnna Lindberg

NYHETER

På lördagen anklagade Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov väst för att försöka få Ryssland att byta regim genom sanktioner.

– Väst visar otvetydigt att de inte vill tvinga (Ryssland) att ändra policy, de vill uppnå en regimförändring, sa Lavrov till ett forum av politiska analytiker i Moskva, enligt Reuters.

Moskva anklagar väst för att försöka få Ryssland att göra ett ”regimskifte”, skriver AFP.

"De vill uppnå en regimförändring"

Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov riktade anklagelserna mot väst på lördagen. Han hävdar att västs försök att tvinga fram ett regimskifte i landet ska ske genom sanktioner över Ukraina-konflikten, enligt Reuters.

– Väst visar otvetydigt att de inte vill tvinga (Ryssland) att ändra policy, de vill uppnå en regimförändring, sa Lavrov till ett forum av politiska analytiker i Moskva, enligt Reuters.

– Nu säger offentliga personer i västerländer att det är nödvändigt att introducera sanktioner som skulle förstöra ekonomin och egga allmänna protester, sa Lavrov enligt den ryska nyhetsbyrån TASS.

Avfärdade varning från USA

USA och EU beskyller Ryssland för att hjälpa de proryska upprorsmännen i östra Ukraina och har därför ålagt flera sanktioner mot Moskva.

Lavrov menade att sanktionerna mot Ryssland var olika de som ålades mot Nordkorea och Iran, vilka "var utförda på ett sådant sätt att de inte ledde till någon skada, endast drabbade eliten och inte skadade den sociala sfären eller ekonomin".

Lavrov avfärdade en varning från USA:s vice president Joe Biden på fredagen. Varningen handlade om att Ryssland skulle komma att möta "större isolation" om landet misslyckades med att uppfylla sina förpliktelser under fredsplanen för Ukraina.

– Den stora majoriteten av länder -- vi fortsätter en dialog med dem... Det finns ingen isolation, sa Lavrov, enligt Reuters.

"Affärer som vanligt inte längre möjligt"

Lavrov sa vidare att Rysslands handel med Europa inte längre kommer att vara "affärer som vanligt".

– Inga planerar att skjuta sig själva i foten genom att slopa samarbete med Europa. Men alla förstår att affärer som vanligt inte längre är möjligt.

Ryssland har hämnats på västerländska sanktioner genom att ålägga ett handelsförbud på de flesta matimporter från EU och USA, skriver Reuters.

■ ■Texten uppdateras.

ARTIKELN HANDLAR OM