”Jag undrar om det ens är kockar som lagar maten”

avMarkus Wulcan

Kändiskocken ska bjuda på ”riktig husmanskost”

1 av 15 | Foto: THOMAS JOHANSSON

GÖTEBORG. Kolsvart fläsklägg, iskall bakad potatis och bränd lasagne. Daisy Hillergren, 85, är allt annat än nöjd med sjukhusmaten.

– Jag ger mig inte förrän den blir bättre, säger hon.

Daisy Hillergren lider av en ovanlig sjukdom och har stor erfarenhet av vad som serveras på sjukhus.

– Sedan jag var ett halvår gammal har jag legat på sjukhus från Skåne till Boden, och det här är det sämsta jag varit med om i matväg. Efter en Turkietresa nyligen insjuknade hon hemma i Göteborg och fick tillbringa åtta dagar på Östra sjukhusets infektionsavdelning. Matsedeln såg fin ut med två alternativ plus ett vegetariskt.

– Ser du den blir du hungrig. Men när maten kom in… den gick inte att äta. Det största problemet var att den var kall. Teskeden gick inte ens igenom den bakade potatisen. Jag åt ingenting de första dagarna. Man är inte så mycket för att äta när man ligger på sjukhus, men det ska vara gott för ögat. Jag undrar om det ens är kockar som lagar maten, säger Daisy Hillergren.

”Äter allt utom ostron”

Hon bestämde sig för att ta bilder på maten med sin Iphone och betonar att hon definitivt inte är kräsen.

– Jag äter allt utom ostron. Det ska inte behöva vara så här fruktansvärt dåligt på sjukhus i Sverige, vi har gott om pengar.

Stjärnkocken Leif Mannerström brinner för bra mat åt äldre och sjuka och har redan tagit kontakt med Daisy Hillergren efter en artikel i Göteborgs-Posten.

– Han ska komma hit och diskutera och bjuda på mat. Sjukhusmaten måste bli bättre och jag vill väcka frågan.

Mannerström är inte nådig i sin dom över sjukhusmaten.

– Det är rent "kriminellt" att servera sådan här mat till våra gamla och sjuka. Man äter ju med ögat också. Den här maten skulle de som bestämmer få äta så de fick se hur det är, säger Leif Mannerström till GP.

Han bekräftar också att han ska bjuda Daisy på mat.

– Hälsa den damen som har tagit bilderna att jag skall ta med lite mat från restaurangen hem till henne så ska hon få smaka hur riktig husmanskost ska smaka, säger han till GP.

”Är inte acceptabelt”

Ulla Bengtsson är sektionschef för måltider på Östra sjukhuset och ser allvarligt på kritiken.

– Det kan hända att patienter är missnöjda med enstaka rätter, men om någon är missnöjd med alla måltider under en hel vecka… det är förstås inte acceptabelt.

Äter du maten själv?

– Ja, det gör jag. Vi serverar exakt samma mat i restaurangen där även sjukhuspersonalen äter.

Vad tycker du om Daisys bilder?

– Vi tar egna bilder varje dag och maten ser inte ut så när den går härifrån. Men det är svårt att ta bilder på mat, och tar man bara bilder på den varma maten så missar man de kalla tillbehören, och då ser det inte så trevligt ut som det borde, säger Ulla Bengtsson.

Hon berättar också att en upphandling redan är igång för att få ordning på temperaturen. Utrustningen som används i dag är från mitten på 70-talet.  

– Det är väldigt viktigt att maten är varm, och vi hoppas att allt levereras innan jul. 80 procent brukar fylla i att de tycker att vår mat är god, men det finns alltid utrymme för förbättringar, säger Ulla Bengtsson.

ARTIKELN HANDLAR OM