Alliansen: Stoppar en svag S-regering

NYHETER

Stefan Löfven kommenterade regeringsfrågan på presskonferens

1 av 4

JÖNKÖPING/ STOCKHOLM. Alliansens besked i dag är dels att de avgår om de rödgröna blir större. Samtidigt vill de inte släppa fram en regering som inte visar att de kan få stöd för sin budget.

– Jag tolkar det som att de vill regera vidare med SD, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Dagens Nyheters debattsida i dag ger Alliansens partiledare ett tvetydigt besked i regeringsfrågan.

Dels: "Blir de rödgröna större än Alliansen avgår vi".

Samtidigt säger sig partiledarna vara redo att fälla en S-regering: "Vi släpper inte fram en regering som inte visat att den kan få igenom sin budget".

”Regeringskris vid jul”

I Sveriges Radio P1:s utfrågning i morse förtydligade utbildningsminister Jan Björklund (FP):

– Vi i Alliansen lägger fram ett gemensamt valmanifest som är vår budget, men de rödgröna ger inga svar. Säg att vi har 160 mandat efter valet, om Stefan Löfven har stöd från färre kan vi inte släppa igenom det.

– Vänsterpartiet talar gång på gång om att de inte kommer vara stödparti. Då måste S och MP förfoga över mer mandat än Alliansen för att få stöd för sin budget. Då får vi en regeringskris redan vid jul, då budgeten ska röstas igenom.

Björklund fick frågan hur han ställer sig till scenariot att Alliansen skulle lägga fram en budget som SD skulle rösta för.

– Det är osannolikt. De röstar aldrig igenom den öppna invandringspolitik vi står för.

Löfven: Regeringen fullständigt tom

S-ledaren Stefan Löfven kommenterar utspelet så här för Aftonbladet på plats under hans skolbesök i Jönköping:
– Jag tolkar det som ett klart besked att de är beredda att regera vidare med aktivt stöd av SD.

Hur får du det till det?

– Därför att de säger vad de är emot, och det är oss. Vår möjlighet att bilda regering kommer de vara emot. Då är frågan vad man är för. Om de inte själv får majoritet och de kräver majoritet av oss, då kan de få majoritet med SD.

Många tolkar det som ett sätt att sätta press på dig att tvinga ut dig på banan i regeringsfrågan?

– Nej, det här är ett spel för att de vill komma ifrån den politiska diskussionen. Nu har vi ägnat en vecka på att lägga konkreta seriösa besked om hur vi vill stärka välfärd, för äldre och sjukvård, hur vi ska stärka skolan. Vi lägger förslag efter förslag, mot det står en regering som är fullständigt tom. Det kommer ingenting, förutom detta taktiserande, det är det enda de åstadkommer.

Håller kvar besked från i fjol

Klockan 16 höll Stefan Löfven en pressträff på riksdagen för att kommentera regeringsfrågan men kom inte med några nya besked:

– Vi gav besked i november 2013 och det är fullt logiskt. Vi går till val själva. Sen måste vi först se vad väljarna säger sen tar vi ansvar, säger Löfven och påpekar att han är villig att ha ett blocköverskridande samarbete för att få en majoritet i riksdagen.

Han var tydlig med att Socialdemokraterna inte kommer att regera som ensamt parti – utan hitta samarbetspartier.

Och han var inte beredd att ställa upp på regeringens lek, att lägga ned S-rösterna om allianspartierna blir större.

– Vi kommer inte stödja en sådan regeringsbildning.

Löfven menar att det är inte Alliansen heller.

– Jag tolkar det som om de vill sätta krokben för en sådan regeringsbildning och då är de emot en socialdemokratisk ledd regering. Då måste man rimligen var för något och budet kommer gå till Fredrik Reinfeldt. Då sitter han där men en möjlig regeringsbildning ännu mer beroende av Sverigedemokraterna, säger Löfven eftersom Alliansen högst troligt inte skulle få egen majoritet.

Men ingen av alliansledarna har sagt att de tänkt göra sig beroende av SD?

– Jamen då får de agera på det.

Aftonbladet rapporterar direkt därifrån.

ARTIKELN HANDLAR OM