Reinfeldt vägrar kalla sig feminist

”Jag är moderat”

Gustav Fridolin (MP) attackerade Moderaterna om bristen på feminism under riksdagens partiledardebatt.

Han ställde frågan till statsministern: ”Är du feminist?”.

– Jag kan avslöja att jag är moderat, jag är väldigt trygg i den beteckningen, svarade Fredrik Reinfeldt.

Miljöpartiets ledare Gustav Fridolin tog i sitt anförande upp att Reinfeldt frågat sig hur MP:s feminism skulle ”drabba Sverige”, och menade att Moderaternas avsaknad av feminism drabbar Sverige hårt.

– Med den här takten skulle vi inte ha jämställda löner förrän år 2138. Under Alliansens styre har inkomstklyftorna ökat.

”Väldigt trygg i beteckningen”

Han tog även upp att Reinfeldt vänt sig mot att Grön Ungdom vill se en ”feministisk revolution” i Sverige. 
– I era texter pratar ni om att det behövs en frihetsrevolution. Så det är nog inte det första ordet ni har problem med. Jag tror att ni inte vill prata om det andra ordet. Så jag vill fråga statsministern, är du feminist?
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) svarade:

– Jag kan avslöja att jag är moderat, jag är väldigt trygg i den beteckningen. Jag misstror ismer som kan uttolkas av andra. Jag vill leva fritt och tänka fritt och jag tillhör ett parti som är fritt.

Fridolin anförde även att regeringen saknar klimatpolitik.

– Klimatförändringarna är något som pågår nu, säger Fridolin.

Fredrik Reinfeldt svarade att MP försöker mörka innebörden av sin egen politik, med slopad kärnkraft, höjd bensinskatt, flygskatt, ökad kärnkraftskatt med mera.

– Ni säger å ena sidan att det ska ske en revolution, men för de enskilda medborgarna säger du att det bara innebär en klimathundring. "That's it". Jag köper inte det resonemanget
– Antingen är det revolution. Antingen är det revolution, då ställer man samhället på ända, eller så är det inte det.

Tillväxtkritik

Annie Lööf (C) och Göran Hägglund (KD) angrep Fridolin om MP:s tillväxtpolitik.

– Förra året hade vi ekonomisk tillväxt på 1,5 procent ungefär vilket gjorde att vi kunde satsa mer på äldreomsorg, skola, läkemedel. Det är svårt att tänka sig en tillvaro där vi inte har ekonomisk tillväxt. Utan tillväxt finns bara nedskärningar. Det är ingen situation man vill sitta i som politiker. Och det drabbar människor ute i verkligheten, sa Hägglund.

Fridolin:

– Det här blev en intressant debatt. Jag har lyft jämställdheten och miljön. Jämställdheten har mötts av en raljerande statsminsiter. Och miljön möts av en borgerligt resonemang där man inte klarar av att inse att vi måste förändra för att bygga en hållbar ekonomi. Göran Hägglund tar upp hur människor drabbas av att förändra en ohållbar ekonomi. Men människor drabbas av en ohållbar ekonomi.

”Feminism utan socialism”

Folkpartiledaren Jan Björklund (FP) inledde sitt anförande med att ta upp feminism och gick in på en rad områden där partiet har satsningar, bland annat öronmärkta pengar för ytterligare en pappamånad.

Han tog upp missförhållanden, bland annat att män får högre ingångslön i första jobbet efter samma utbildning

– Män går oftare vidare i yrkeskarriären trots att kvinnor har bättre studieresultat. Det är ett enormt kompetensslöseri.

Han slog mot de rödgröna partiernas jämställdhetspolitik:

– Vänstersidan talar om en vacker jämställhet. Men utan stabil ekonomi blir det kvinnorna som får betala. Vägen till ökad jämställdhet går via stabil ekonomi och fler jobb. Det är liberal feminism utan socialism, sa Björklund.

Mikael Damberg (S) gav syrligt beröm:

– Det kändes befriande att höra vicestatsministern tala engagerat om feminism, till skillnad från statsministern, sa Damberg.

Publisert: