Debatten lyfter SD i ny mätning

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Integrationsutspelen har duggat tätt den senaste tiden.

Samtidigt visar en ny mätning från Aftonbladet/Sverige tycker Sverigedemokraterna når sin högsta siffra sedan valet. 

– Väljarna ser oss som det mest trovärdiga alternativet i frågan, säger tillträdande partisekreteraren Richard Jomshof (SD). 

Efter valförlusten i höstas drog Allianspartierna slutsatsen att de måste förbättra sin integrationspolitik. Framför allt Moderaterna och Folkpartiet tappade många väljare till Sverigedemokraterna.

Sedan dess har utspelen på området duggat tätt. Först ut var Kristdemokraterna som bland annat föreslog sänkt ersättning för nyanlända och att permanenta uppehållstillstånd de första åren slopas.

Efter det har FP, M och C kommit med förslag vilket lett till en intensiv debatt om integration och invandring.

SD vinnarna i mätningen

En ny mätning frågan Aftonbladet/Sverige tycker visar att vinnaren på detta är - Sverigedemokraterna. Partiet seglar upp till 14,8 procent, en ökning med 1,2 procentenheter. Det är partiets högsta siffra sedan valet, då man samlade 12,9 procent av rösterna.

– Vi ser i mätningar kring de viktigaste politiska frågorna att väljarna tycker att integration och invandring är väldigt viktigt. Då är det klart att SD, som driver frågorna hårt, gynnas av den här debatten, säger Karin Nelsson, opinionsanalytiker på Inizio/Sverige tycker.

Richard Jomshof (SD) menar att det är tydligt att partiet lyckats etablera sig i svensk politik. Han säger att SD gynnas av debatten.

– Vi har ju invandringen som huvudfråga och jag tror att väljarna ser igenom de andras utspel. De har försökt med testballonger då och då ända sedan FP:s utspel om språkkrav 2002. Men det har aldrig blivit någonting. Jag tror väljarna ser oss som det mest trovärdiga alternativet i frågan.

Efter att regeringen och Allianspartierna slutit decemberöverenskommelsen belönade väljarna Stefan Löfven och S ryckte fram i opinionen. Men årets andra väljarbarometer från Aftonbladet/Sverige tycker visar att uppgången är helt borta. Partiet tappar hela 2,7 procentenheter och landar på av 30,3 procent.

Mycket fokus på alliansen

Miljöpartiet får 5,8 procent i mätningen. Det innebär att regeringen totalt bara har stöd av en dryg tredjedel av väljarkåren, 36,1 procent.

– En förklaring är att regeringen regerar på Alliansens budget och har svårt att ta några andra initiativ. Sedan har det varit väldigt mycket fokus på Allianspartierna, i synnerhet på FP:s utmaningar och att KD ska byta partiledare, Karin Nelsson.

Partisekreteraren Carin Jämtin (S) hoppas att stödet för S och regeringen ska öka när man presenterar vårbudgeten, senast den 15 april.

– Vi är ett samarbetsparti som tar ansvar. Det arbetet fortsätter och nu ser vi fram emot att driva vår politik för en bättre och mer jämlik välfärd och få ut fler unga i jobb. Vårbudgeten kommer att göra just det, föra fram en politik som lyfter alla och som gör verklig skillnad, säger hon.

Bland Allianspartierna går C framåt och landar på 7,2 procent, medan M backar något till 24,3 procent. FP, vars partiledare Jan Björklund varit i rejält blåsväder den senaste tiden, hamnar under fyraprocentsspärren för andra mätningen i rad.

Men totalt knappar Alliansen in på de tre rödgröna partierna, vars ledning nu bara är en procent.

Publicerad: