Brist på dödsdrog – då tillåter Utah arkebusering

avNiklas Eriksson

1 av 3 | Foto: AP
Utah är den enda staten i USA som tillåter arkebusering som avrättningsmetod. Guvernör Gary Herbert skrev under på den kontroversiella lagen vid midnatt i går, svensk tid

Utah har problem med att få tag i dödsdrogen pentobarbital till avrättningar.

Nu tillåter de arkebusering.

– Det är lite ruskigt men ger oss ett alternativ, säger guvernör Gary Herbert.

Utah är en av få stater i USA som numera tillåter arkebusering som avrättningsmetod. Guvernör Gary Herbert skrev under på den kontroversiella lagen vid midnatt i går, svensk tid.

Anledningen till att Utah nu inför möjligheten att låta en exekutionspatrull skjuta ihjäl dödsdömda är bristen på dödsdrogen pentobarbital i USA, skriver AP.

Guvernör Gary Herbert säger att den nya lagen ger dem ett alternativ vid avrättningar. Men medger att det är ”lite ruskigt”, enligt AP.

Lagen som nu gått igenom föreslogs av republikanen Paul Ray som anser att det är en ”humanare form av avrättning”. Kritikerna kallar arkebusering för ”barbariskt” och anser att det ger Utah ett dåligt rykte.

Slutat sälja drogen

Anledningen till att dödsdrogen har blivit en bristvara är bland annat att flera tillverkare har slutat sälja drogen till USA:s kriminalvårdsmyndigheter. EU har också stoppat exporten av narkosmedel till USA och hänvisar till tortyrlagsstiftningen.

Dömde mördaren Ronnie Lee Gardner är den senaste personen i USA som avrättades med metoden. År 2010 bands han fast vid en stol med en pricktavla placerad framför hjärtat och sköts sedan ihjäl.

Stämde staten

Det skedde också i Utah. Men staten valde efter det bort arkebusering.

Gardner valde själv att avrättas av en exekutionspatrull med hänvisning till sin mormon-tro. Han var beredd att stämma staten för att få sin vilja igenom.

När Utah nu återinfört avrättningsmetoden uttalar sig Ronnie Lee Gardners bror:

– Jag kunde se min bror efter att han skjutits med fyra kulor i bröstet och hålen var stora som min hand. Det framstod inte som särskilt humant enligt mig, säger han till NBC News.

– Han var bunden med en huva över sitt huvud. Terrorister över hela världen och IS, de är den metoden de använder sig av när de avrättar människor.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA