Flygplanskraschens offer hedras

1 av 6
NYHETER

Många anhöriga har tagit sig till de franska Alperna för att ta farväl av de som omkom i kraschen i tisdags.

Flygbolaget betalar ut 50 000 euro till familjerna som en första ersättning.

I dag hålls en ceremoni i franska Digne-les-Bains, som ligger i närheten av platsen där Germanwings-planet kraschade. En av de anhöriga, Juan Pardo från Spanien, som tagit sig till Alperna säger att han har blivit väl behandlad.

– Vi vill tacka franska myndigheter för ansträngningarna de har gjort och sättet de behandlat oss på. Folk har behandlat oss fantastiskt, var vi än kommer. Inte ens taxichaufförerna vill ta betalt.

Plan för ceremoni

Han förlorade sin ex-fru, sin äldsta dotter och ett barnbarn i kraschen. Men han vill inte prata om olycksorsaken.

– Jag bryr mig inte om det var en olycka, eller vad som hände. Jag vill inte veta och jag är inte intresserad.

Andrepiloten Andreas Lubitz ska avsiktligt ha stängt kaptenen ute från cockpit och sedan styrt planet rakt in i en bergvägg.

I Tyskland kommer en större nationell minnesceremoni att hållas den 17 april, meddelar tyska myndigheter. Ceremonin kommer att hållas i katedralen i Köln i västra Tyskland, ett område där många av de omkomna bodde. Tyska förbundskanslern Angela Merkel och tyske presidenten Joachim Gauck kommer att närvara.

Mycket pengar

Lufthansa, som äger Germanwings, har beslutat att de anhöriga till varje passagerare ska få 50 000 euro, drygt 460 000 kronor. Utbetalningen ska täcka "omedelbara utgifter". Summan ska inte ses som en del av den kompensation som flygbolaget sannolikt måste betala framöver, enligt Germanwings.

Ytterligare ersättningskrav kommer med stor sannolikhet att riktas mot flygbolaget. Enligt Montrealkonventionen, som antogs av FN-organet ICAO:s medlemmar 1999, kan företaget i princip vara obegränsat ersättningsskyldiga.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM