MP nära åka ur riksdagen i SVT:s valundersökning

Val 2018: Miljöpartiet strax över riksdagsspärren

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Miljöpartiet balanserar strax över riksdagsspärren med 4,3 procent av de rösterna.

På valvakan uppges stämningen vara dämpad, enligt Ekots reporter på plats rinner tårarna på minst två personer.

– Politik är inte alltid lätt. Det har varit slitigt de här fyra åren, det är inte tu tal om annat. Vi har slitit med bultande hjärtan och gott samvete, säger språkröret Isabella Lövin.

När TV4:s valdagsundersökning kom så jublade deltagarna på partiets valvaka.

Partiet får 5,8 procent i den mätningen, men när resultatet av SVT:s valundersökning kom var stämningen betydligt mer dämpad. Partiet är extremt nära att åka ur, med 4,2 procent av väljarnas stöd enligt SVT. Det preliminära beskedet på valnatten blev 4,3 procent – 0,3 procent ifrån riksdagsspärren.

”Behövs ett parti som sätter klimatet främst”

Vice finansminister Per Bolund säger till Aftonbladets reporter på plats att han är ”sjukt” stolt över partiets valrörelse, och håller inte med om att partiet levererat för dåligt i plånboksfrågor.

– Det här är inte slutresultatet, vi kommer att följa rösträkningen noga. Vi vet att det behövs ett parti som sätter klimatet främst och vi har gjort vad vi kunnat för att lyfta världens ödesfråga. Det har varit en hård fight och vi har gett allt vad vi kan ända in i kaklet, säger partisekreteraren Amanda Lind.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustaf Fridolin på partiets valvaka.
Foto: Aftonbladet
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustaf Fridolin på partiets valvaka.

Lövin: ”Gjort en fantastisk valrörelse”

– Det är väldigt tryckt stämning, jag har sett två personer gråta redan, säger Ekots reporter Maggie Strömberg

Språkrören Isabella Lövin och Gustaf Fridolin håller tal när valresultatet klarnat:

– Politik är inte alltid lätt. Det har varit slitigt de här fyra åren, det är inte tu tal om annat. Vi har slitit med bultande hjärtan och gott samvete, säger språkröret Isabella Lövin.

– Ni är gröna hjältar forsätter hon och tackar Gustaf Fridolin med en kram.

– Hörni, det har varit - och är fortfarande onödigt spännande. Det lär fortsätta vara det ett tag till. Det enda som är säkert, är att ni har arbetat helt fantastiskt och ni är gröna hjältar allihopa, säger Lövin.

Miljöpartiet hör till de partier som brukar få högre siffror i vallokalsundersökningarna jämfört med det slutliga valresultatet, vilket gör SVT:s mätning till ett katastrofbesked för partiet. Åker partiet ur har Allianspartierna stor chans att bilda regering.

– Det är väldigt stor sannolikhet, chans skulle jag säga att MP åker ur riksdagen. Med det skulle en alliansregeringen ha väldigt stor chans att ta makten, vilket jag gläds åt, kommenterar KD:s Sara Skyttedal MP:s resultat.

Publicerad:

LÄS VIDARE