Migration mindre viktigt för LO-väljare

Val 2018: Var femte LO-medlem angav att de skulle rösta på Sverigedemokraterna

Av:  TT

LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin. Arkivbild.
LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin. Arkivbild.

Var femte LO-medlem angav att de skulle rösta på Sverigedemokraterna – men flyktingfrågan spelade mindre roll, visar uppgifter från SVT:s valundersökning som Arbetet tagit fram.

I förra valet, 2014, sade 11 procent av LO-väljarna i SVT:s valundersökning att de skulle rösta på Sverigedemokraterna. Under årets val hade den andelen ökat till 25,9 procent, rapporterar Arbetet.

Men uppgifter från samma undersökning som tidningen tagit fram visar att det inte var flyktingfrågan som stod högt upp på prioritetslistan – i stället var det välfärdsfrågorna som avgjorde.

64,2 procent av medlemmarna i LO-förbunden svarade att sjukvården haft mycket stor betydelse. På andra och tredje plats kom frågorna om social välfärd och skola.

LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin tror att det beror på en ökad oro och besvikelse över hur välfärden fungerat.

– Det har gjorts stora satsningar på välfärden under mandatperioden, men alla har inte upplevt resultaten av dem, och alla resultat syns inte än. Känner man en oro för att välfärden inte levererar blir det en besvikelse över den sittande regeringen, säger hon till Arbetet.

Bland tjänstemännen och akademikerna i TCO och SACO ligger stödet för Sverigedemokraterna på 14 respektive 10,2 procent.

Publisert:

LÄS VIDARE