Hela Sverige får känna på höstvärmen

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Behaglig höstvärme väntas i hela landet under nästa vecka. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Under helgen stiger temperaturerna betydligt i delar av landet – och under nästa vecka väntas den behagliga höstvärmen sprida sig.

– Hela landet får ta del av den, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Brittsommaren – en term för varma och milda höstdagar runt Birgittadagen den 7 oktober – står för dörren.

Redan under lördagen stiger kvicksilvret betydligt i landets sydöstra delar.

– Vi har varmluft som drar in över landet under dagen. Det finns chans till runt 17 grader i de sydostligaste delarna av Götaland, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Värmen sprider sig

Den utbredda värmen letar sig därefter in under nästa vecka, säger Ohlsson. Det rör sig om varmluft från området runt Spanien, Portugal och nordvästra Afrika som når Sverige via Storbritannien.

– Värmen ser ut att sprida sig uppåt landet. Det kan röra sig om 14–17 grader på flera håll, rentav varmare än så i de sydligaste delarna.

Varmluften börjar bli kännbar under tisdagen, med temperaturer på 12–15 grader i Götaland och Svealand, och väntas därefter kulminera under onsdagen. Den ligger därefter kvar i flera dagar innan den dämpas.

Varmt på onsdag

– I Kalmar- och Blekingetrakten kan det bli 18-19 grader under onsdagen, säger Alexandra Ohlsson.

Inte bara invånare i landets södra halva får ta del av brittsommaren.

– I Gävleborgs län kan det bli runt 16 grader mitt på onsdagen. Västerbottens kustland ser ut att få över 10 grader, och Lappland får temperaturer strax under 10-strecket. Varmluften sprider sig långt upp, hela landet får ta del av den, säger Ohlsson.

Fakta: Brittsommar

Definitionerna av brittsommar varierar något. Men normalt sett brukar begreppet brittsommar bara användas i samband med Birgittadagen den 7 oktober. Dagen har sitt ursprung i att påven helgonförklarade heliga Birgitta den 7 oktober 1391.

För att vädret ska kallas brittsommar behövs varma och soliga dagar omkring den 7 oktober, ibland finns också kravet på att det dessförinnan ska ha varit minst en period av kyligare och höstlikare väder.

Brittsommar är ett begrepp som förekommer enbart i Sverige och Finland. I Norge och Danmark har man i stället lånat in det uttrycket indiansommar från engelskan.

Indiansommar används även i Sverige om en varm och vacker period under hösten, men begreppet är inte knutet till en speciell dag i almanackan.

Källa: SMHI

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI

Sverige