Varnade om attack på sociala medier

avTT

Foto: Anna Hållams/TT
Två elever skadades i ett knivdrama på en skola i Jönköping. Arkivbild.

Den pojke som är misstänkt för knivattacken på en skola i Jönköping verkar ha förberett sitt dåd under en längre tid. Han har i flera inlägg på sociala medier berättat om sina planer.

Åklagarna börjar få grepp om av vad som hände, och varför pojken under onsdagsmorgonen gick till attack mot andra elever på mellanstadieskolan.

– Vi har en klar bild av förloppet och vi har ett motiv, säger kammaråklagare Heléne Thomasson till TT.

Polisen fick tidigt information om att pojken gjort filmer och skrivit inlägg på sociala medier där han berättar om sina planer. På flera bilder poserar han med en kniv och bär en mask. Enligt Jönköpingsposten har pojken skrivit att ”Mina måltavlor kommer att bli människor som förstört mitt och mina vänners liv”, men Heléne Thomasson säger att polisen inte kände till någon hotbild.

– Nej, såvitt jag vet fanns det ingen anmälan om det, säger hon.

– Vi analyserar inläggen, och jag tror att vi har sett allt som finns. Att det ligger ute på internet varken underlättar eller försvårar utredningen, det är en del av den.

Enligt P4 Jönköping ska pojken bara minuter efter dådet ha skrivit i ett chattrum att han misslyckats. Han greps kort därefter i ett bostadsområde nära skolan.

Det finns inget som tyder på att någon annan var inblandad i dådet men polis och åklagare fortsätter höra såväl pojken som flera vittnen, och vill med tanke på de inblandades unga ålder inte gå ut med mer information under dagen.

De två elever som attackerades klarade sig utan allvarliga fysiska skador.