Socialdemokraterna och Moderaterna singlade slant om utskottsval

Av: Anette Holmqvist, Kenan Habul, Olof Svensson, Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Riksdagspartierna har nu enats om vilka som ska få ordförandeposterna i utskotten.

Moderaterna fick välja utskott före Socialdemokraterna – efter slantsingling.

– Vi fick börja och vi valde finansutskottsposten. Socialdemokraterna vann ordförandeposten i EU-nämnden, säger gruppledaren Tobias Billström (M).

Sedan tidigare har det stått klart att de rödgröna och Alliansen enats om att även fortsättningsvis stänga Sverigedemokraterna ute från att få ordförandeposter i riksdagens 15 olika utskott.

Nu har själva fördelningen presenterats.

1 av 4 | Foto: Björn Lindahl
Tobias Billström håller upp myntet.

I ett pressmeddelande uppger Alliansen hur man själva fördelat de olika utskottsplatserna – och i vilka man får ordförandeskapet.

De rödgröna har ordförandeskapet i åtta av utskotten, medan Alliansen delar på övriga sju.

Vem som skulle få välja utskott först avgjordes genom slantsingling, berättar gruppledare Tobias Billström (M).

– Vi är i ett läge där det finns oklarheter kring regeringsbildningen. Då fick vi singla slant om vem som fick börja, säger han.

Slantsinglingen genomfördes av gruppledarna Anders Ygeman (S) och Tobias Billström (M) – och slutade till moderatens fördel.

Moderaterna valde då ordförandeskap i finansutskottet, medan de rödgröna fick EU-nämnden.

– I vissa utskott, som Konstitutionsutskottet, KU, kommer vi att skifta, beroende på om ett parti befinner sig i opposition eller majoritet, säger Billström.

Varför är ordförandeposterna i utskotten viktiga?

– Det är viktigt, men det innebär inte att man kommenderar majoriteten, den finns alltid där liksom den finns i kammaren som kan ändra utskottsbeslut, säger Billström.

SD: ”Tombolademokrati”

SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, kommenterar fördelningen av presidieposterna i utskotten så här i ett sms till Aftonbladet:

– Slantsinglingen säger väl något om seriositeten hos gammelpartierna. Först frikopplar man totalt talmansvalet från väljarstöd och nu singlar man slant om presidieposterna i utskotten. Vi tycks vara på väg mot en tombolademokrat, skriver Mattias Karlsson.

Rödgröna utskott

Under dagen stod det också klart hur de rödgröna partierna fördelat utskotten mellan sig.

S lägger beslag på ordförandeposterna i utskotten arbetsmarknad, försvar, justitie, KU, skatteutskottet, utbildning samt EU-nämnden. MP ska leda civilutskottet och Vänsterpartiet trafikutskottet.

Publicerad:

LÄS VIDARE