Uppgifter: Trump planerar att straffa EU med strafftullar

avSimón Bustamante

Foto: Luca Bruno / TT / NTB Scanpix
Frankrikes president Emmanuel Macron, USAs president Donald Trump och EU kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

USA:s president Donald Trump tänker gå vidare med att införa strafftullar på stål och aluminium från EU, rapporterar Guardian.

Beskedet kan komma under torsdagen – en dag innan EU:s tillfälliga undantag löper ut.

Trump-administrationen planerar att införa strafftullar mot EU på stål och aluminium, efter att man inte ha kommit fram till några tillfredsställande lösningar under förhandlingarna, rapporterar Guardian.

Därmed kommer EU inte att få någon dispens på tullavgifter på 25 procent för importerad stål och 10 procent på importerad aluminium – och tillkännagivandet av beslutet kan komma under torsdagen, skriver Wall Street Journal.

EU har fått ett tillfälligt undantag från USA:s strafftullar, men det undantaget löper ut nu på fredag. Om USA tar bort undantaget väntas EU sätta hårt mot hårt. Unionen har tidigare varnat för att man kommer införa egna strafftullar på amerikanska produkter som motorcyklar, jeans och whisky.

Handelsminister ger EU en känga

För knappt två veckor sedan kom beskedet att USA och Kina kommit överens om att överge hoten om nya tullar mot varandra. På onsdagen gav USA:s handelsminister Wilbur Ross en känga till EU under en handelsutvecklingspanel i Paris – och gjorde en stark åtskillnad på USA:s förhandlingar med unionen och dem med Kina.

Enligt Wilbur Ross försöker EU att undvika förhandlingar genom att skylla på tullavgifterna.

– Kina betalar sina tullavgifter och har inte använt dem som någon ursäkt för att inte kunna förhandla. Det är bara EU som insisterar på att vi inte kan förhandla om det finns tullavgifter, sa han under handelsutvecklingspanelen.

”En situation vi inte borde vara i”

EU:s handelsrepresentanter har sagt att man är öppna för diskussioner, men att man vägrar att ”förhandla under hot”. Ståndpunkten underströks ytterligare under onsdagen när Nederländernas utrikesminister Sigrid Kaag menade att den europeiska unionen bör få ”obegränsad dispens”.

– Vi befinner oss i en situation vi inte borde vara i, sa hon.

Wilbur Ross säger sig vara övertygad om att handelsförhandlingar kommer att äga rum ”med eller utan tullavgifter”.

– EU har redan många tullavgifter mot USA. Det är inte som att vi inte kan snacka bara för att det finns tullavgifter, sade han.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Kina

EU