Domen mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault

Kulturprofilen åtalas för våldtäkter – förgrep sig på sovande kvinna

Av: 

Ebba Thornéus

Eric Tagesson

Helena Trus

NYHETER

Åklagaren har väckt åtal mot den så kallade Kulturprofilen för två fall av våldtäkt mot en kvinna i Stockholm under 2011.

Bland annat gäller anklagelsen en våldtäkt där kvinnan sov.

– Min bedömning är att bevisläget är robust och tillräckligt för åtal, säger kammaråklagare Christina Voigt.

Under tisdagen kom besked att Kulturprofilen nu åtalas, misstänkt för två fall av våldtäkt mot en kvinna i Stockholm under 2011.

I förundersökningen, som pågått sedan i december 2017, har förhör hållits med målsäganden, den misstänkta och flera vittnen uppger åklagaren.

– Min bedömning är att bevisläget är robust och tillräckligt för åtal, säger kammaråklagare Christina Voigt som kallat sju vittnen till tingsrätten.

Misstänks ha våldtagit sovande kvinna

Till Aftonbladet säger hon att det rör sig om två våldtäkter, den första den 15 oktober och den andra i början på december 2011.

I det ena fallet har han, enligt åtalet, med våld tvingat kvinnan att utföra oralsex på honom, för att senare våldta henne vaginalt.

Kvinnan har då, enligt åtalet, ”befunnit sig i en hotfull situation och känt allvarlig rädsla och därmed saknat förmåga att värja sig.”

I det andra fallet har han haft sex med henne när hon sov.

– De har skett i en lägenhet i Stockholm, säger Christina Voigt.

Ingen teknisk bevisning

Det finns, säger åklagaren, ingen teknisk bevisning.

– Däremot finns en rad vittnen som ger stöd åt målsägandens berättelse.

Enligt stämningsansökan finns också en journalanteckning från en psykiater, för vilken kvinnan ett par veckor efter den påstådda våldtäkten berättade vad hon utsatts för.

Trots de allvarliga anklagelserna har åklagaren inte begärt Kulturprofilen häktad, eller belagt honom med reseförbud.

– Jag har inte ansett att det finns någon anledning. Han har medverkat i utredningen och kommit när han blivit kallad till förhör.

Flera anmälningar lagts ned

Flera anmälningar har under hösten inkommit mot Kulturprofilen, varav flera ärenden avskrivits. Så sent som i mars i år lades delar av förundersökningen ned gällande händelser som ska ha inträffat under mars 2013- april 2015.

Anledningen var att några brott hade hunnit preskriberas och att det inte gick att bevisa vad som hade hänt, uppgav kammaråklagare Christina Voigt då.

Advokat Elisabeth Massi-Fritz företräder den målsägande kvinnan och skriver i ett sms till DN att hennes klient är lättad och nöjd över att åtal har väckts.

”Lättad och nöjd”

– Min klient har mått mycket dåligt av händelserna och hon har blivit kränkt och förnedrad på ett synnerligen allvarligt sätt, skriver Massi-Fritz avslutningsvis.

Anklagelserna mot Kulturprofilen uppkom i november förra året efter ett reportage i Dagens Nyheter där 18 kvinnor anklagade profilen för sexuella övergrepp och trakasserier. Kulturprofilen har hela tiden nekat till brott.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Domen mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault

LÄS VIDARE

Utsatta kvinnan om Kulturprofilen: ”Jag började kräkas”

ÄMNEN I ARTIKELN

Domen mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault

Sexualbrott

Metoo

Svenska Akademien

Elisabeth Massi Fritz

Våldtäkt