Så festar du hållbart i sommar

Av:  TT TT

Med sommaren flyttar många fester och firanden ut i naturen. Arkivbild.
Med sommaren flyttar många fester och firanden ut i naturen. Arkivbild.

Studentfirande, bröllop och picknickar. Sommarvädret bjuder ofta in till en hel del fest – men skippa konfettin och heliumballongerna om du vill festa hållbart.

Med sommaren flyttar många fester och firanden ut i naturen. Engångsartiklar, plastpåsar och burkar kan annars enkelt plockas upp från golvet – men nu är det skog och mark som utgör festlokal. Något som också innebär ett större miljöansvar.

De flesta vet att skräpet hör hemma i papperskorgen, och att den packning man haft med sig ska tillbaka hem igen. Men att något glöms bort eller flyger i väg är lätt hänt – och det finns därför vissa saker som du kanske helt bör undvika.

Undvik heliumballonger

Heliumballonger är ett exempel. Dessa glider enkelt ur händerna och blåser då fort utom räckhåll för att hamna någonstans ute i naturen, kanske i havet där de blir kvar mycket länge. Det är en av orsakerna till att delar av Norge förbjudit försäljning av heliumballonger på kommunal mark under den norska nationaldagen – genom att hänga på trenden så minimeras risken att bidra med ytterligare miljöförstöring.

– Plast som hamnar i vattnet bryts ner till mikroplaster och det är ett stort problem som är svårt att hantera. Så småningom kan det börja ingå i näringskedjan så att det till slut hamnar i fiskarna. Mikroplasterna kan också innehålla kemikalier som vi inte alls vill ha i systemet, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Välj naturvänligt

Konfetti är en annan problematisk favorit som är särskilt populärt under student- och bröllopsfiranden. De små bitarna är ofta svåra att städa upp när festen är slut, så välj därför nedbrytbar konfetti gjord av papper i stället för av plast.

En god idé är att försöka undvika engångsartiklar i plast så långt det går. Förbud av engångsartiklar i plast diskuteras nu på flera håll i världen, så även i Sverige, och det av den enkla anledningen att stora mängder gärna hamnar utanför papperskorgen. I bland finns inga andra alternativ än engångsbestick – men de där sugrören är kanske inte så viktiga.

Publisert: