Polis åtalas för sexköp – skyller på sin bror

En polis i Umeå står åtalad för att ha köpt sex via en eskortsajt.

Om mannen döms blir han av med jobbet, enligt beslut från polisens personalansvarsnämnd.

– Han förnekar allt och säger att det är hans bror som har gjort det här, säger Lena Kastlund, åklagare vid Särskilda åklagarkammaren.

En man i 30-årsåldern som arbetar som polis i Umeå misstänks ha köpt sex vid ett tillfälle i oktober 2017.

Han ska ha tagit kontakt med kvinnan i 25-årsåldern på ett internetforum som är välkänt i prostitutionskretsar.

När kvinnan fick se bilder på polisen sa hon att mannen ”utan tvekan” varit hos henne. Hon kände bland annat igen hans tatueringar, står det i förundersökningsprotokollet. När de skildes åt sa han att han skulle höra av sig igen.

”Lånat ut telefonen till min bror”

Men den polis som misstänks för köp av sexuella tjänster nekar till anklagelserna och säger att hans telefon varit utlånad.

– Jag har haft den utlånad till min bror under en stund förut, säger polisen i förhör.

Åklagare Lena Kastlund ger inte mycket för polisens förklaring.

– Eftersom att jag har väckt åtal så tror ju inte jag på det. Jag menar att det finns annan bevisning som styrker att det är den åtalade mannen som har gjort det här. Men det är hans invändning att det är brodern, säger Lena Kastlund vid Särskilda åklagarkammaren.

Vad är det för bevisning?

– Dels är det den åtalade personens mobiltelefon som har figurerat, där det finns en längre konversation med kvinnan. Det har blivit förhinder för träffar som bland annat berott på sjukdom. Vilket stämmer med hans arbetstider, säger Lena Kastlund.

Tatueringar talar emot polisens förklaring

Den åtalade polisen har även gjort ett kontantuttag på 3 000 kronor, vilket stämmer överens med vad sexköpet skulle kosta.

– Sedan är det också så att den åtalade personen har en tatuering och som kvinnan har beskrivit att mannen hade, säger Lena Kastlund.

Vad säger brodern om anklagelserna?

– Han kunde varken bekräfta eller förneka någonting. Han tillstod att han hade lånat telefonen, men hade en ganska luddig förklaring, säger Lena Kastlund.

Brodern delgavs misstanke när polisen pekade ut honom – men misstankarna har avskrivits.

Bekräftades genom hallick

Fallet uppdagades när den nationella Människohandelsgruppen åkte till Umeå för att undersöka prostitutionens utbredning där.

Utredarna gick igenom nämnda internetforum och träffade kvinnan i 25-årsåldern. En person misstänks för att ha varit hallick åt kvinnan – och i dennes telefon fann utredarna skärmdumpar på konversationer med polisens namn och personnummer.

Kan bli av med jobbet

Dom ska meddelas den 29 maj.

Polisens personalansvarsnämnd har beslutat att polisen kommer att skiljas från sin anställning om den blir fällande.

I straffskalan för köp av sexuella tjänster finns böter och fängelse i upp till ett år. Men att påföljden blir fängelse sker i princip aldrig, visar bland annat en granskning som SVT gjort.

 

Aftonbladet har sökt polisens advokat, utan framgång.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN