Forskning & vetenskap

Studie: Personer med glasögon är smartare

Av: 

Babs Drougge

NYHETER

Människor med synfel tenderar att vara något mer intelligenta än personer utan behov av glasögon.

Det visar en alldeles färsk studie, skriver The Independent.

Nu är det dags för alla som kallades glasögonormar på skolgården att få lite upprättelse.

En ny studie visar nämligen att det är rimligt att anta att en person med ett par brillor på näsroten är en intelligent typ, skriver The Independent.

Det är ett gäng forskare vid Universitetet i Edinburgh som genomfört studien, baserad på genetiska data från över 300 000 individer i åldrar mellan 16 och 102 år.

Forskarna ville titta närmare på hur olika genetiska attribut såsom synförmåga, blodtryck och förväntad livslängd påverkar vår intelligens och kom fram till att deltagarna som bar glasögon i snitt hade 30 procent högre sannolikhet att vara intelligenta.

Smart, frisk och trygg

De kunde dessutom koppla samman en högre kognitiv förmåga till en rad hälsosamma attribut som längre liv, minskad risk för lungcancer, bättre hjärt- kärl- och mental hälsa.

Forskare har länge kämpat med att ta reda på hur just genetiska skillnader mellan människor hänger ihop med vår förmåga att tänka. Den här studien innebär ett stort bidrag till området, enligt professorn som lett studien.

– För mindre än ett decennium sedan försökte vi hitta gener som korrelerade med intelligens i en studie med omkring 3 000 deltagare, men hittade nästan ingenting. Nu med 100 gånger så många deltagare och över 200 forskare som samarbetade har vi hittat nästan 150 genetiska områden som kan kopplas samman till hur smarta människor är, säger Ian Deary till The Independent.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Forskning: Så ser du om ditt barn riskerar att bli psykopat

ÄMNEN I ARTIKELN

Forskning & vetenskap

Syn & optik