Nyheter

Lärare våldtog halva klassen

NYHETER

Höll mellanstadieflickorna i ett skräckvälde – riskerar dödsstraff

Under tre månaders tid våldtog den 28-årige mellanstadieläraren systematiskt flickorna i klassen, en efter en.

Skrämda av lärarens absoluta auktoritet höll klassen tyst, trots att alla visste vad som pågick.

Han avslöjades när en skräckslagen 14-årig flicka vägrade gå till skolan.

Skräckhistorien utspelade sig i byn Xinji i Gansuprovinsen i västra Kina. Lärarens metod var att skicka en flicka att köpa cigaretter, gå till sitt kontor och vänta.

När flickan kom tillbaka låste han dörren och våldtog henne, ostört.

Efteråt gick läraren och flickan lugnt tillbaka till klassrummet.

Hela klassen visste vad som skett, men alla höll tyst.

En efter en våldtogs nästan samtliga av klassens flickor, i åldrarna 10-14 år.

Tioåriga Zhang Shengxia berättar för NY Times reporter att flickorna talade sinsemellan om vad som hänt, men att ingen vågade ifrågasätta läraren öppet.

”Vi var för rädda för att gråta”

– Ibland gav han sig på oss, även pojkarna, inne i klassrummet också. Vi fick lägga oss i på hans kateder i en hög. Men vi var för rädda för att gråta.

Den dagen läraren bad Shengxia att köpa cigaretter sa han till henne att inte vara rädd. Men Shengxia sprang hem och var en av de få lyckliga flickorna i klassen som undslapp övergreppen.

I tre månader höll lärarens terror i sig. Ända tills en 14-årig flicka vägrade gå till skolan för att hon var rädd för läraren.

Rykten började spridas och mödrarna nåddes av fruktansvärda historier. Till och med då var en del av eleverna för rädda för att berätta öppet.

Absolut auktoritet

– Deras absoluta auktoritet är en förklaring till att lärarna inte fruktar att upptäckas, säger Yang Dongping, en ledande expert på Kinas utbildningssystem till NY Times.

Han konstaterar att övergrepp i kinesiska skolor inte är ovanliga, och att de ökat i takt med att utbildade lärare lockats till storstädernas möjligheter, och att den fattiga landsbygden fått klara sig med sämre utbildad skolpersonal.

2003 publicerade det kinesiska utbildningsministeriet en lista med 10 bekräftade fall där lärare våldtagit elever. I december det året avslöjades en lärare som våldtagit 58 elever.

Han avrättades.

Riskerar dödsstraff

I oktober förra året försökte en tonårsflicka ta livet av sig, efter att hon av sin lärare tvingats se på när kusinen blev våldtagen.

I juni kan den 28-årige läraren ställas inför rätta. Om han fälls står han inför 10 år i fängelse – eller dödsstraff.

Robert Triches

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter