Nyheter

Ökad takt för övergången till digital-tv

NYHETER

Regeringen beslutade på onsdagen om tidsplanen för övergången till digitala tv-sändningar fram till 2008.

Kulturministern vill med en snabbare nedsläckningstakt sätta press på handlarna att öka utbudet av boxar.

De analoga sändningarna för en knapp miljon hushåll stängs ned redan i vår. Det är fler än i digital-tv kommissionens förslag från april.

– När vi till våren genomför den första stora etappen ville jag att den skulle vara lite större för att få en rejäl skjuts på efterfrågan på marknaden. Importörer, tillverkare och handlare får en anledning att ta upp bra boxar i sitt sortiment så att vi får upp konkurrensen, säger kulturminister Leif Pagrotsky till TT.

Kulturministern är kritisk till hur elektronikhandeln hittills har hanterat frågan.

– Jag tycker det har varit trögt att få ett bra utbud av bra och billiga boxar. Även om priserna nu börjar komma ner tycker jag att det är lite sent, säger han till TT.

Champagne på terrassen

Pagrotsky kommer dock hellre med morot än piska. Första bolag att erbjuda en digitalbox för under 500-lappen vill ministern bjuda på champagne. Frågan är när det blir kalas.

– Jag hoppas att det blir kanske i slutet på sommaren, vem vet. Då kan vi ta det utomhus på min takterrass med fin utsikt över hela stan där man ser både sändare, mottagare och paraboler, säger Pagrotsky.

Tidsplan välkomnas

Efter den första etappen i höst över ett område som täcker drygt 150000 hushåll raskar omställningen på i fyra steg i områden som täcker omkring en miljon hushåll per halvår. Rickard Bjursåker, chef för digital-tvprodukter på elektronikkedjan Expert, välkomnar tidsplanen.

– Det här gör att marknaden reagerar fortare. Jag kommer att våga satsa på ett helt annat sätt med större beställningar och vi kan nu planera för varje ort, säger han.

I första hand är det den dryga femtedel av Sveriges hushåll som i dag endast ser SVT och TV4 via egen antenn som behöver bry sig om nedsläckningen. Övriga är redan anslutna till kabelnät eller satellitmottagning och påverkas inte. Däremot måste många tv-tittare med sommarstugor eller husvagn köpa box.

Nedsläckning av analoga tv-sändningar

Nils Åkesson/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud och stötta Rosa Bandet – beställ vacker bukett här

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter