Nyheter

Watergate-avslöjaren berättar själv om mötet med ”Deep Throat”

I tisdags avslöjades vem som var Watergatekällan ”Deep throat”. Nu berättar Washington Post reporter Bob Woodward, till höger, om historien som ledde fram till ett av de stora journalistiska avslöjandena. Till höger vänster Carl Bernstein.

I tisdags avslöjades vem som var Watergatekällan ”Deep throat”. Nu berättar Washington Post reporter Bob Woodward, till höger, om historien som ledde fram till ett av de stora journalistiska avslöjandena. Till höger vänster Carl Bernstein.

Foto: WIN MCNAMEE/GETTY IMAGES

NYHETER

Ett möte av en slump ledde till ett av de stora journalistiska avslöjandena.

Bob Woodward träffade Watergatekällan ”Deep Throat” - Mark Felt - i Vita Husets väntrum innan han inledde sin journalistiska bana.

Det berättar Woodward själv i tidningen Washington Post.

Förre andremannen i FBI, Mark Felt" på arkivfoto från 1978.

Foto: BOB DAUGHERTY/AP

1970 var Woodward kapten i den amerikanska flottan. Den aktuella dagen fungerade han som kurir för sin amiral och skulle leverera några dokument till Vita Huset.

Woodward berättar att han väntat ett tag när en lång man med välordnat grått hår kom in i rummet. Efter ett tag presenterade de sig för varandra.

- Jag började berätta om mig själv. Att jag var inne på mitt sista år i flottan. Att jag hade med mig dokument från amiralen. Felt berättade ingenting om sig själv, skriver Woodward.

Han skriver att han under den här tiden kände stor oro inför framtiden och att han inte visste vad han ville göra. Han berättade för Felt att han även studerade vid George Washington University.

- Då sken han upp. Han berättade att han läst juridik på samma universitet på 30-talet, innan han började arbeta för FBI. Det var första gången han nämnde FBI, skriver Woodward.

- Vi var som två passagerare bredvid varandra på en långflygning. Vi hade ingenstans att ta vägen och ingenting att göra. Felt verkade inte vara intresserad av något längre samtal – men jag hade bestämt mig. Jag fick reda på att han var mycket högt uppsatt inom FBI.

Woodward berättar att han fullkomligt pepprade Felt med frågor om hans arbete och världen han levde i.

- Eftersom han inte berättade så mycket om sig själv utvecklades samtalet till yrkesrådgivning.

Efter ett av Bob Woodwards viktigaste samtal i livet fick han ett direktnummer till den höga FBI-mannen. Han beskriver sina första stapplande steg som journalist och om hur han under den tiden höll kontakten med Felt – som blev som en slags mentor för honom.

- Jag blev överraskad när jag förstod att Felt beundrade sättet J. Edgar Hoover drev FBI på.

- Nixonadministrationen var en annan fråga. Jag vill minnas att han kallade den korrupt och illavarslande.

Felt befordrades inom FBI

Vid den här tiden, innan Watergate-skandalen, var inte bitterheten mellan Nixons administration och Hoovers FBI känd.

Nixon lät bland annat CIA klampa in på FBI:s territorium då han gav dem rätten att göra inbrott, avlyssna och öppna post i jakten på säkerhetshot inom landet.

- Det finns ingen tvekan om att Felt tyckte att Nixon och hans medarbetare var nazister, skriver Woodward.

Den 1 juli 1971, ett år innan Watergateskandalen, befordrades Felt till att bli nummer tre i rangordningen inom FBI. J. Edgar Hoovers närmaste man Clyde Tolson var dock sjuk, så i praktiken var Felt närmast under Hoover.

I augusti samma år började Woodward sin bana på Washington Post. Han fortsatte hålla kontakten med Felt. Men nu blev Felt försiktig.

Han ville inte att någon skulle känna till att de två kände varandra.

Vita Huset inblandat

När J. Edgar Hoover avled den 2 maj 1972 stod Felt på tur att ta över som ledare för FBI, men Nixon utsåg istället L. Patrick Gray III. Gray hade arbetat med Nixons valkampanj 1960.

Natten den 17 juni skedde inbrottet i kontorsbyggnaden Watergate – demokraternas högkvarter. Woodward fick uppdraget att reda ut märkligheterna i Washington Post.

Snart började han misstänka att Vita Huset var inblandat. Mark Felt bekräftade för honom att FBI hade samma misstankar.

Efter detta slutade Felt ta emot samtal – både på kontoret och hemma. Nu utarbetades den berömda planen om hur de skulle kunna hålla kontakten.

- Jag hade en blomkruka med en flagga på min balkong. Vi kom överens om att jag skulle flytta på den när jag behövde tala med honom. Signalen betydde att vi skulle träffas under natten på nedersta våningen i ett garage.

Woodward fick klara instruktioner om hur han skulle ta sig till mötesplatsen utan att bli upptäckt. Det viktigaste, berättar Woodward, var att ta den nödvändiga tiden på sig. Det tog mellan en och två timmar av taxibyten och promenader.

- Hur han kunde ha daglig bevakning på min balkong är fortfarande en gåta för mig, skriver Woodward.

- Det var först när Nixon avgått jag började fundera på Felts motiv. Det fanns ingen tid till sådana funderingar under arbetets gång. Min och Carl Bernsteins slutsats har blivit: ”Deep Throat” försökte skydda FBI. Han försökte få till en förändring innan allt var förlorat.

Nixon fick gå

Jens Möller

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter