Nyheter

Troligt att svenskt beslut om EU-grundlag skjuts upp

NYHETER

Göran Persson: Konstitutionen godkänd och klar tidigast om fem år

Stockholm (TT)

Riksdagen kommer sannolikt inte att ta beslut om EU:s konstitution i höst.

Statsminister Göran Persson räknar med att frysa ratificeringen efter veckans EU-toppmöte.

– Det viktigaste för mig är att vi inte ger oss in i en ratifikation och godkänner något som redan är utslaget, sade Persson efter sitt möte med riksdagens EU-nämnd på tisdagen.

Förutsättningen för att riksdagen ska kunna ta beslut är, enligt honom, att Frankrike och Nederländerna ger besked om de betraktar konstitutionen som död eller om de tänker försöka ratificera den, trots nej-resultaten i folkomröstningarna. Persson tror emellertid inte att fransmännen och holländarna kommer att vara villiga att berätta vad de tänker göra redan på toppmötet i Bryssel på torsdag.

På frågan om riksdagen kan ta beslut om konstitutionen som planerat i höst, svarar statsministern:

– Det kan inte uteslutas, men sannolikheten för detta är mycket liten.

Tidigast om fem år

På EU-toppmötet kommer Göran Persson att föreslå en paus i processen på åtminstone ett år för att främst Frankrike och Nederländerna ska få tid att fundera på hur de vill fortsätta. Därefter ska EU-ledarna träffas igen för att diskutera hur man ska göra och om man eventuellt ska sätta upp en tidsgräns för när alla länders ratificeringar ska vara klara. De länder som vill fatta nationella beslut om konstitutionen som planerat ska dock känna sig fria att göra det. Liknande lösningar har nämnts på andra håll i EU och Persson räknar med att hans linje passar många länder.

EU-ledarna siktade tidigare på att konstitutionen skulle vara godkänd och klar i november 2006. Göran Persson tror nu att det i ”bästa fall” kan vara fallet om tidigast fem år. Risken är dock stor att det inte blir någon konstitution alls, eftersom alla 25 medlemsstater måste säga ja.

Persson bedömer att den svenska riksdagen inte kommer att kunna ta beslut förrän efter riksdagsvalet 2006.

”Lite konstigt”

De övriga riksdagspartierna, förutom moderaterna, välkomnade beskedet om att den svenska processen skjuts upp.

– Jag delar den uppfattningen. Men det är lite konstigt att det här inte har diskuterats med riksdagen eller partierna tidigare utan att det kommer som ett ensidigt besked här, sade centerledaren Maud Olofsson.

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly har tidigare hotat med att avslutat samarbetet med regeringen om beslutet fattas i höst.

”Nu måste en ny process inledas. Vad det handlar om är att utvecklingen av EU-samarbetet måste ta en annan väg. En väg som bygger på ett mellanstatligt samarbete”, säger Ohly i ett pressmeddelande.

EU-nämndens vice ordförande Carl B Hamilton tror att det dröjer två år innan en ny svensk process kan inledas. Både han och Olofsson kräver en djupare diskussion om EU:s politiska inriktning.

Mats Eriksson/TT Peter Wallberg/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter