Slets ihjäl – av vargar

NYHETER

Flocken gick till attack under hundtävlingen: Vi hörde bara ett vrål

1 av 6 | Foto: "DET VAR FRUKTANSVÄRT" Matte Britt-Marie Wettergren hittade Jazzas kropp 50 meter från platsen där hon försvann. ”Det var något helt fruktansvärt. Det var en halväten hund. Inte skinnet kvar, ingenting”, säger Britt-Marie som har valptiken Flicka efter Jazza.

Vargarna gick till attack mitt under hundtävlingen.

– Det är så fruktansvärt att det inte går att beskriva, säger matte Britt-Marie Wettergren.

Flerfaldiga championtiken Jazza, 5, slets i stycken.

Stövartiken Jazza drev på en hare bara ett par hundra meter från ägaren Britt-Marie Wettergren, när det ofattbara inträffade.

–Plötsligt hör vi bara ett vrål. Det går inte att beskriva. Sedan blev det knäpptyst. Efter ett par sekunder hörde vi två vargar yla och en tredje som svarade på avstånd, säger Britt-Marie Wettergren.

När hon och de andra chockade tävlingsdeltagarna kom fram var Jazza borta. Vargarna hade släpat iväg med hennes kropp och Britt-Marie tvingades använda den pejlingsutrustning som satt runt tikens hals för att hitta henne. 50 meter längre bort möttes hon av en fasansfull syn. Vargarna hade slitit stora stycken ur Jazzas kropp.

Värd hundra tusen

– Det var något helt fruktansvärt. Det var en halväten hund. Inte skinnet kvar, ingenting, säger Britt-Marie Wettergren.

Länsstyrelsen ersätter hundar som rivits av varg med tio tusen kronor, men det täcker långt ifrån Jazzas värde.

– En erfaren uppfödare jag pratade med sa att hon var ett avelsmaterial som är värt hundra tusen. Men jag vill inte ha pengar, jag vill ha min hund.

Det enda Britt-Marie har kvar efter Jazza är hennes ettåriga valptik.

Hunger eller konkurrens

– Men hon kanske får bli en soffliggare, för jag vet inte om jag vill gå ut mer, säger Britt-Marie Wettergren.

Enligt jaktvårdskonsulenten Gunnar Glöersen, som inspekterade Jazzas skador efter attacken, kan det vara både hunger och konkurrens som ligger bakom attacken.

–Hunden kan vara bytesdjur, eller dödas för att den är en besvärlig inkräktare i ett revir, säger Gunnar Glöersen.

Mil därifrån

Inför tävlingen hade länsstyrelsen deklarerat att området skulle vara vargfritt.

Länsstyrelsens vargansvarige gick inte att nå i går kväll, men även Gunnar Glöersen blev förvånad när han fick höra talas om attacken.

Han pejlade efter varg i går och den närmaste vargen med sändare befann sig åtskilliga mil från Sysslebäck.

–Det här är ett område där det inte borde finnas några vargar. Det här var vargar som befann sig långtifrån där de brukar vara, säger han.

Eftersom vargen är fredad kommer den inte att jagas trots hundattacken.

Fridlyst rovdjur

I dag finns ett hundratal vargar i Sverige. Vargen är fridlyst sedan 1966, men debatten om jakt på varg är het. Här är några av argumenten.

Eva Buskas