Vi byggde drömhuset

NYHETER

Efter många visningar utan att hitta något som kändes rätt bestämde sig familjen Friis för att bygga ett eget hus. Ett år senare stod deras Götenehus klart för inflytt. 168 rymliga kvadratmeter och en stor trädgård för barnen att leka i.

Foto: Stora sluttande gräsmattor som gjorda för barnlekar. Beata jagar storebror Gabriel i trädgården.

Från ax till limpa tog det ett år för Michael och Annika Friis att bygga sitt drömhus.

Huset i Länna, söder om Stockholm, är stilrent och ljust.

–Ekonomiskt kom vi undan ganska bra, säger Annika. Det tillkommer mycket under byggets gång.

Huset är ljust med sparsmakad inredning. Basfärgen är genomgående vit, med ett par fondväggar här och där i ljusa färger. Alla golv är av ek. Mattorna går att räkna på en hand och heltäckningsmattor finns inga.

– Jag funderar på att lägga en liten matta mellan köket och vardagsrummet, säger Annika, som tycker att det ibland kan bli lite eko i köket.

– Kanske till och med att jag målar om fondväggen i ljust pistagegrönt för att få lite färg.

Michael har lämnat över det mesta av planeringen till Annika. Han tycker att hon gör det så bra. Däremot står han för all matlagning.

Det mesta i huset är utbytt utom skalet. Trappan som var av furu i original är också bytt till ek. Alla dörrar, knoppar, kakel, vitvaror, tapeter och ledstången är bara några exempel. Det ligger mycket jobb bakom huset på 168 kvm.

– Nu är vi vana vid att allt är nytt och fräscht, säger hon. Jag tror aldrig att vi kommer kunna flytta till ett gammalt hus.

Familjen Friis består av Annika, Michael och barnen Gabriel, 5, och Beata, 3. Tidigare bodde de i en trerumslägenhet på Gärdet i Stockholm.

Svårt att hitta ett hus

– Tanken att flytta till en större lägenhet i stan fanns aldrig. Dels för att vi båda är uppvuxna i hus, dels för att vi ville bo i hus eftersom vi har barn, säger Annika.

– Vi gick på husvisning efter husvisning och blev ständigt besvikna. Vi kollade runt tvåmiljonersklassen, men hittade aldrig något som passade.

Till slut gick de på en av Götenehus visningar och lyckades pricka rätt. Sagt och gjort. Det var luftigt med öppen planlösning på nedre plan och mycket fönster. Nästa steg blev att hitta en tomt, sen drog hela byggkarusellen igång.

Höll tidsplanen

– Götenehus höll sin tidsplan precis på dagen. Men jag har fått vara med och hålla koll en hel del. Det var många saker som vi hade beställt som inte blev som det var tänkt. Då fick jag hålla ett öga tills det blev rätt.

Mellan tummen och pekfingret hamnade prislappen för allt på cirka 3,2 miljoner kronor. Bara huset kostade 1,5 miljoner. Sen tillkom alla tillvalen: garaget, murar, stenläggning, trädgården, allt kakel och klinker, målarfärg invändigt och utvändigt, insänkta lampor i taket, smeden som gjorde ledstången och mycket mer.

– Men vi känner oss jättenöjda, säger Annika som samtidigt erkänner att de kollar på andra hus.

–?Det finns ingenting som inte kan bli bättre.

Shirin Rågby Djavidi ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård