Ja, de röstar mot terrorn

NYHETER

Irakierna vill stoppa bilbomberna

Foto: på väg mot demokratiskt irak Som en säkerhetsåtgärd låter valförättarna alla röstande doppa fingertoppen i en blå märkvätska. På så sätt ska invånarna hindras från att rösta flera gånger.

BAGDAD

Några kvarter bort smattrar automatelden.

Hassan Yassim bryr sig inte. Han höjer handen och visar bläcket på fingertoppen som berättar att han röstat.

-Jag röstade mot terrorismen. Jag röstade för konstitutionen.

Foto: Taxichauffören Nadim Shamil, 45, röstade ja till konstitutionen.

När Bagdadborna i går morse vaknade möttes de av en öde och tyst stad.

Under natten rådde utegångsförbud. Gränser och flygplatser hölls stängda. För att köra bil krävdes specialtillstånd.

Militär patrullerade

Allt för att öka säkerheten när irakierna gick till val. De skulle säga ja, eller nej, till förslaget om ny konstitution.

Polis och militär patrullerade gatorna. Terroristerna vågade sig inte ut. För första gången vågade föräldrarna i stället släppa ut sina barn. De lekte på tomma gator, medan vuxna promenerade till valurnorna.

Nadim Shamil, en 45-årig kristen taxiförare, bar sin 3-åriga dotter Sara i famnen.

Explosioner hörs

-På senaste tiden har spänningen ökat: bilbomber, mord, avrättningar. Vi behöver säkerhet. Konstitutionen gäller mina två barns framtid. Vi har inte råd med några halvdana lösningar, säger han.

Just då hörs två dova explosioner. Amira Yousif, en ung kvinna, söker skydd i skuggan av ett träd. Hon har inte läst konstitutionen, men med övertygelse röstat ja.

"Oljan är viktigast"

- För oss irakier är oljan och fördelningen av den viktigast. Därför behöver vi en konstitution som bygger på demokrati, säger hon.

Feysal Ghazi Ali hör till dem som röstat nej. Han är sunnit, den minoritetsgrupp Saddam Hussein själv tillhör och som anses ha mest att förlora på en ny konstitution.

Amerikaner - problem

- Jag vet vad som är problemet - amerikanerna. Om de lämnar Irak försvinner 90 procent av problemen. Vi sunniter vill inte splittra Irak. Tidigare pratade vi aldrig om shia, sunni, kristna. Vi var alla irakier.

Valresultatet beräknas vara klart på söndag.

Valet - ja eller nej till grundlagen

Urban Hamid