Tunisien har släppt 1 600 fångar

NYHETER

Tunis

Tunisiens president har släppt ut 1 600 fångar ur tunisiska fängelser, rapporterar den statliga tunisiska nyhetsbyrån TAP.

Bland dem som fått amnesti finns mer än 70 medlemmar av den förbjudna islamiströrelsen al-Nahda. En av dem är journalisten Hamadi Jebali som 1992 dömdes till 16 års fängelse för sitt ledarskap i organisationen.

Ett okänt antal fångar har också fått sina fängelsestraff förkortade.

Benådningen kommer en månad efter det att Tunisien firade 50-årsdagen av sitt oberoende. Den tillkännagavs efter ett möte mellan president Zin Abidin Ben Ali och hans inrikes- och justitieministrar.

Före lördagens amnesti satt omkring 400 människor i fängelse i Tunisien för sina politiska åsikter.

Enligt människorättsorganisationen Amnesty International är Tunisien, Vietnam och Kina de länder som fortsätter att fängsla oliktänkande, förfölja journalister och straffa vanliga internetanvändare.

Bland de frigivna finns fem elever och en lärare från Zarzis i södra Tunisien. De dömdes 2004 till 13 års fängelse för att ha planerat terrordåd i staden. Enligt domstolen hade de använt sig av internet för att ta fram recept på sprängämnen som sedan skulle användas i terroristattacker. Alla sex har förnekat anklagelserna och säger att de har blivit torterade av polisen för att erkänna.

Samtidigt dömdes en 20-årig svensk i sin frånvaro till 26 års fängelse för samma brott. Mannen finns i Sverige och någon utlämning till Tunisien har aldrig varit aktuell.

TT-AFP