Hampus tröttnade – rymde från dagis

”Han kände sig nog inte riktigt hemma och traskade iväg”

Tvåårige Hampus gillade inte sin nya förskola. Redan efter en halv dag fick han nog och traskade barfota iväg mot Myran, där han vanligtvis går.

En kilometer kom han innan en kvinna hittade honom. Han var då på väg över E 4.

Foto: Andreas Renlund/piteå-tidningen
Gick en kilometer Hampus rymde första dagen på nya förskolan. Han stoppades först när han skulle korsa E 4.

Hampus Lidberg, 2 år från Piteå, gillar inte förändringar. I alla fall inte när det gäller miljön och kamraterna på förskolan. Och han tvekar inte att själv göra något åt sin situation.

Igår började han på jourförskolan på Björklunda som är istället för de vanliga förskolorna under sommaren. Men den föll inte riktigt Hampus i smaken. Redan efter en halv dag fick han nog.

– Han kände sig nog inte riktigt hemma och traskade iväg mot det vanliga dagiset, säger Hampus pappa Pär Lidberg till aftonbladet.se.

Lämnade skorna

Kanske var det en dispyt med en av de nya lekkamrater som avgjorde att Hampus gav sig av mot Öjebyns förskola. För att det var ett hastigt beslut vittnar hans kvarlämnade skor i sandlådan om. Själv har Hampus inte berättat.

– Nej han är ganska tyst, säger pappa Pär.

Kanske tyst, men handlingskraftig. Tvååringen knallade barfota iväg, öppnade grinden, och tog sig ända till E 4 en kilometer bort.

Där lyckades en kvinna stoppa den beslutsamme tvååringens framfart innan han korsade den tungt trafikerade vägen.

– Då pekade han mot Myran, sin gamla förskola, säger Pär Lidberg.

Hittade hem själv

Kvinnan visste inte var Hampus bodde och följde med honom åt det håll han gick. Snart kom de förbi familjen Nyström-Lidbergs hus, där Hampus stegade upp på uppfarten och tog på sig sina gummistövlar som stod på bron.

Pär Lidberg och Hampus mamma Åsa Nyström-Lidberg är uppskakade efter händelsen.

– Det är skrämmande. Man kan inte tänka sig allt som kunde inträffat. Vi vet inte vilken väg han gick och vad som hänt, säger Pär.

Men trots att förskolepersonalen uppenbarligen haft bristande uppmärksamhet är Pär inte arg på dem.

– De gjorde nog så gott de kunde. Men kommunen måste ju förstå att det behövs mer personal när allt är helt nytt för barnen. Det borde de ha sett till att det fanns, säger Pär Lidberg.

Satt in extrapersonal

Elisabeth Fjällström är grund- och förskolechef i Piteå kommun.

– Ibland händer det som inte får hända. Men vi har satt in extrapersonal utöver vad som egentligen krävs nu för att lugna både föräldrar och personal, säger hon till aftonbladet.se.

Men Pär Lidberg och Åsa Nyström-Lidberg vågar ändå inte låta Hampus eller lillasystern Tilde vara mer på jourförskolan i sommar.

– Vi släpper inte dit dem igen. De får vara hos mormor fram till vår semester börjar, säger Pär.

– Hoppas att hon hinner med Hampus när han får för sig något bara.

Lars Nylander