”Människorna är arga och upprörda men samtidigt vana vid sånt här”

NYHETER

Lotta Zachrisson är på plats i Gaza

GAZA/STOCKHOLM

Hela natten skakades Gaza av kraftiga explosioner och elen försvann.

– Men det råder ingen panik. Människor är vana vid sånt här, säger journalisten Lotta Zachrisson, på plats i Gaza, till aftonbladet.se.

I går började människorna i flyktinglägret Jawalia i norra Gaza förbereda sig inför den väntade invasionen från Israel. Det byggdes barrikader av grus och betong för att försvåra för Israelerna att ta sig fram, och många pratade om att ta till vapen för att slå tillbaka mot de israeliska trupperna.

På natten började kraftiga explosioner höras. Det ska dock enligt flyktinglägrets invånare ha rört sig om så kallade ljudbomber som är till för att skrämmas och störa och inte skada eller döda.

Vid ett på natten lokal tid slogs elen ut och det blev mörkt. Någon timme senare bröt Israeliska marktrupper in i Gaza.

- Nu på morgonen är det ganska lugnt. Invasionen är redan genomförd, och Israel har tagit kontrollen, säger Lotta Zachrisson, som efter en sömnlös natt har förflyttat sig från Jawalia till Gaza city.

"Människorna är arga"

Det syns inga Israeliska trupper på gatorna i staden, men de finns utanför, bland annat vid flygplatsen. Stämningen är dämpad men ganska lugn.

-Det är inte en så stor grej. Människorna är arga och upprörda men samtidigt vana vid sånt här. De har vart med förr, säger Lotta Zachrisson.

Syftet med den israeliska attacken är att frita soldaten Gilad Shalit, som i söndags togs till fånga av palestinska motståndsmän. Enligt Lotta Zachrisson är de flesta hon talat med positiva till kidnappningen, och tror att det kan vara ett sätt att få Israel att gå med på deras krav. Däremot tycker alla att Shalit ska behandlas väl, inte skadas och få god mat.

Läs mer om attacken i Gaza

Karin Thurfjell