Normalt stökig midsommar

NYHETER

– med undantag av Öland och Västervik

Midsommarfirandet anses inte ha varit värre än vanligt.

Undantag är Öland och Västervik där det var stökigare än tidigare år.

En normal midsommar, visar rapporterna från de flesta av landets polisstationer. På västkusten och i Dalarna har det varit stökigt men utan allvarligare incidenter.

Att midsommarafton är en kväll då det dricks mer alkohol än vanligt märker polisen av. De flesta av brotten kan ledas till fylla.

– Vi har haft rattfylla, båtfylla och typiska misshandelsfall som sker när mycket folk samlas på en festplats, berättar Mikael Olofsson, stationsbefäl vid Nackapolisen i Stockholm.

Fördubblad befolkning

En 44-årig kvinna våldtogs vid halv fyra-tiden natten mot lördagen i Enskede, enligt Söderortspolisen i Stockholm. Gärningsmannen ska, enligt kvinnan, vara en man i 30-årsåldern. Kvinnan bjöd med mannen hem på midsommaraftonen. Väl i kvinnans hem våldtog han henne.

I Dalarna fördubblas befolkningen under midsommarhelgen. I hela länet greps 17 personer för fylleri, varav de flesta i Leksand.

– De flesta ingripanden för fylla och misshandel var i Leksand, säger länsvakthavande i Dalarna, Kent Lind.

I Mellbystrand blev en man i 20-årsåldern knivskuren i ryggen vid 23-tiden på midsommarafton, rapporterar Sveriges Radio Halland.

– Det ska ha varit helt oprovocerat. Gärningsmännen ska ha sagt något till målsäganden, men han gick i väg för han ville inte bråka. Men så plötsligt fick han knivstick i ryggen, säger Thomas Karlsson, kriminalinspektör vid polisen i Halland, till TT.

Två män, i 20-årsåldern respektive 30-årsåldern, greps direkt och är anhållna.

Inga allvarligare incidenter

Midsommarhelgen på Öland och i Västervik har varit stökigare än tidigare år.

– Det har varit mycket fylla och misshandel,säger Bo Holgersson, länsvakthavande vid polisen i Kalmar län, som räknar med ett tiotal anmälningar om misshandel och ett tiotal fall av rattonykterhet, men inga allvarligare händelser.

Att helgen har varit ovanligt stökig i år beror på att det har varit mer folk än vanligt på Öland, enligt Bo Holgersson.

– Man gick ju ut i väderprognosen och sade att bästa vädret skulle bli på ostkusten och det styr ju mer folk hit.

Joanna Drevinger/TT