Nyheter

Hon sköts av sin 14-årige son

NYHETER

Straffet för vittnesmål i tv

Efter 20 års terror flydde Birgül Isik från sin våldsamme make.

När hon berättade om det i tv sköts hon med fem skott i huvudet och bröstet - av sin 14-årige son.

- Du vanärade vår familj, skrek sonen.

Birgül Isiks öde har engagerat hela Turkiet.

För några veckor sedan var hon med i den mycket populära tv-showen Kvinnors röst (Kadinin Sesi). I programmet berättade hon om hur hon flytt hemmet med fyra av sina fem barn efter 20 års misshandel.

Sköt mamman

När hon efter programmet återvände till sin hemstad Elazig möttes hon och de fyra barnen på busstationen av hennes 14-årige son.

Han tog fram ett gevär som han fått av sin morbror, och inför ögonen på sina småsyskon sköt han sin mor.

Birgül Isik kämpar fortfarande för sitt liv. Läkarna tror att hon kommer att överleva, men att hon blir förlamad från midjan och neråt.

Hennes 14-årige son är gripen misstänkt för mordförsök. Hennes make och hans bror misstänks för att ha övertalat pojken att mörda mamman.

Fallet är bara ett i en rad liknande händelser efter att turkiska kvinnor berättat om misshandel och förtryck i olika tv-program.

Två av de mest populära tv-showerna har nu lagts ner. Samtidigt har debatten om hedersrelaterat våld tagit fart i Turkiet.

Lätt att döda

I Sverige blir Sara Mohammad, ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela, inte förvånad.

-När jag var 17 år hotade min bror att skjuta mig om jag inte gifte mig med en 43-årig man jag aldrig träffat. Han satte geväret mot mitt huvud och sa: "Att döda dig är lika enkelt som att dricka ett glas vatten".

Sara Mohammad flydde från sin familj. Sedan dess har hon varit engagerad i kampen mot hedersrelaterat våld.

-Det spelar ingen roll om männen utbildats vid universiteten i London eller Stockholm, de mekanismer som leder fram till hedersmord finns i kulturen och religionen, säger hon.

Olle Castelius

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter