Nyheter

Tänk, tyck – påverka

NYHETER

På Ungt val kan du göra din röst hörd

Rickard Ericsson och Kalle Jungkvist.

Foto: lars allard

På nätet tycker unga till om stort och smått – från ”Idol” till dödsstraff.

Problemet är att politikerna inte har hängt med.

Nu ska Ungt val tvinga dem.

Vi går mot val. Den 17 september ska svenska

folket bestämma vilka som ska styra i landsting, kommuner och riksdag de kommande fyra åren.

Det ser ut att bli en hård kamp, med två jämnstarka block. Och ju jämnare det blir, desto större roll kan de ungas röster komma att spela.

För i valet 2006 är det hela 440 000 personer som får rösta för första gången. Det är 6 procent av väljarkåren – en grupp som kan komma att avgöra vilka som styr Sverige.

Tyvärr har just förstagångsväljarna, de unga, svårt att göra sig hörda i samhällsdebatten. Lite slött brukar äldre generationer säga att ”dagens unga” inte är engagerade.

Så är inte fallet. Däremot kan de äldre ha svårt att se engagemanget eftersom det har tagit sig nya uttryck.

80-talisterna är den första generationen som vuxit upp med internet, som ser nätet som en självklar del av vardagen. Det är där man snackar med kompisar, flirtar, shoppar och söker information. Det är också på nätet som man tycker och tänker om det som är viktigt för dem – om allt från dokusåpor till politiska hjärtefrågor.

Ungt val vill att de diskussionerna ska bli en del av den allmänna samhällsdebatten. Det är därför vi har valt att samarbeta – Aftonbladet med sin prisbelönade samhällsjournalistik och Lunarstorm med sin unika förmåga att samla och engagera unga.

Men för att det ska lyckas behöver vi er hjälp.

Genom att gå in på sajten, läsa, tycka till och rösta ger ni oss den styrka vi behöver för att kunna ställa makthavarna mot väggen. Då kan vi föra upp ungas frågor på dagordningen så att de politiska partierna inte kan strunta i dem. Då kan vi tillsammans få slut på på snacket om att unga inte är engagerade.

Och det vore inte en dag för tidigt.

Spännande vår

Kalle Jungkvist , chefredaktör aftonbladet.se , Rickard Ericsson , chefredaktör Lunarstorm

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter