Många döda i attentat i Indien

NYHETER

Explosioner i turistkvarteren i Delhi

Foto: Polisen undersöker en av de urblåsta bilarna efter explosionen vid marknaden Sarojini Nagar i Delhi. Dagens attentat krävde över 50 dödsoffer.

Tre kraftiga explosioner skakade olika delar av Indiens huvudstad Delhi på lördagen. Minst 55 människor dödades enligt en regeringskälla.

Misstankarna riktades snabbt mot kashmiriska terroristgrupper.

Explosionerna skedde tätt efter varandra, två av dem i basarområden fullpackade med helghandlande människor, den tredje i ett industriområde. Attentatsplatserna var spridda över mångmiljonstaden på flera kilometers avstånd från varandra.

Även om orsaken till explosionerna inte genast kunde klarläggas drog både politiker och analytiker snabbt slutsatsen att det rörde sig om terrordåd. Inrikesminister Shivraj Patil sade att det ”definitivt inte rörde sig om någon olycka”.

Utländska offer

Enligt en högt uppsatt företrädare för landets sjukvårdsdepartement hade minst 55 dödats och 152 skadats av bomberna. Enligt nyhetsbyrån PTI fanns det utländska turister bland offren.

– Någon har gjort det, och vem det är tänker vi ta reda på, sade Shivraj Patil.

En talesman för polisen meddelade senare på lördagen att man hade gripit tio misstänkta män i staden.

En ledande terrorismexpert pekade finger mot militanta kashmiriska grupper som vill störa den pågående fredsprocessen mellan Indien och Pakistan.

Dådet fördömdes snabbt som ”en brottslig terroristgärning” i ett uttalande från Pakistans utrikesdepartement. Flera andra regeringar, däribland Storbritanniens och Sydafrikans, fördömde också bomberna.

Rohan Gunaratna vid Institutet för försvars- och strategiska studier i Singapore sade att organisationerna Lashkar-e-Taiba och Jaish-e-Mohammad båda har kapacitet att utföra terrordåd i en storstad som Delhi. De har slagit till mot indiska mål tidigare, betonade han.

Han noterade också att attentaten utfördes bara några dagar före två av de viktigaste hinduiska och muslimska högtiderna: hinduiska diwali och muslimska id al-fitr som avslutar fastemånaden ramadan.

Den första explosionen inträffade i området Paharganj i närheten av New Delhis centralstation. Området är fullt med butiker och hotell och är populärt både bland indisk medelklass och utländska ryggsäcksturister.

Svenska ambassaden undersöker

- Vi har inte någon rapport ännu om att det skulle finnas svenskar. Vi har heller inte fått samtal från oroliga anhöriga, säger Sofia Karlberg vid UD:s presstjänst i Stockholm.

Svenska ambassaden i Delhi har kontaktat hela sin personalstyrka på plats.

- Man har också förstärkt bevakningen runt ambassaden, även om man inte ser någon hotbild, säger Karlberg.

Mellan 100 och 150 svenskar bor i Delhi enligt ambassadens uppskattning. Hur många svenska turister som finns i Delhi är omöjligt att säga, men enligt chargé d'affaires Nicklas Trouvé är de flesta turister i Indien så här års troligen längre söderut, främst i Goa.

För drygt två veckor sedan varnade USA:s ambassad för möjliga terrordåd i såväl Delhi som andra indiska städer. Underrättelseuppgifter hade då pekat på en risk för attentat mot amerikanska mål i landet.

TT-AFP , Caroline Olsson