Kräver svar av Persson

NYHETER

Telefonsamtalet till Anders Gerdin blir fråga för riksdagen

Foto: – ALLVARLIGT Helena Bargholtz (fp) reagerar starkt över regeringens påtryckningar på Aftonbladet. ”Det är extra allvarligt eftersom det är under pågående JO-utredning mot Lars Danielsson”, säger Bargholtz. Nu undrar hon vad Göran Persson gör för att hans medarbetare ska respektera yttrande- och tryckfriheten.

Göran Perssons presschefs samtal med Aftonbladets chefredaktör blir nu en riksdagsfråga.

– Om man utövar påtryckningar på media på det här sättet så respekterar man inte yttrande- och tryckfrihetsprinciperna, säger Helena Bargholtz (fp), som nu avkräver en officiell kommentar från statsministern.

I måndags ringde Göran Perssons presschef Anna Helsén till Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin.

– Jag blev oerhört förvånad över att statsministerns presschef ringer och har synpunkter på vår journalistik, sa Anders Gerdin.

Svar inom två veckor

Anna Helsén hade synpunkter på bevakningen av Lars Danielsson-affären och ville ha besked om hur länge det hela skulle pågå.

Riksdagsledamot Helena Bargholtz har med anledning av samtalet nu ställt följande fråga till Göran Persson:

”Vad avser statsministern att göra för att se till att regeringskansliets personal respekterar yttrande- och tryckfrihetsprinciperna?”

Inom två veckor måste Persson komma med ett skriftligt svar.

– Anna Helsén är inte vem som helst. Hon är presschef hos statsministern som ringer och försöker påverka en tidning och publiceringen, säger Bargholtz.

– Det är extra allvarligt eftersom det är under pågående JO-utredning mot Danielsson.

”Det här är sjukt”

Helena Bargholtz är mycket skeptisk mot regeringskansliets agerande:

– Det ska vara i allas intresse, även Helséns och Göran Perssons, att få fram sanningen om vad Danielsson egentligen gjorde på annandagen.

Bargholtz är ledamot i KU och en av dem som var med och försökte få rätsida på vad Lars Danielsson gjorde och inte gjorde den 26 december 2004.

– Det här är sjukt, det kände vi när vi granskade det i KU. Vi är många som utgår ifrån att han inte talar sanning. Och har man en gång börjat tala osanning så är det väldigt lätt att fortsätta på den linjen.

”Har börjat tänka om”

– Vi har diskuterat frågan om vi ska ha utfrågningar under ed och inte tidigare tyckt att det har behövts. Men det här som har inträffat med Danielsson gör att vi har börjat tänka om.

Aftonbladet sökte i går Lars Danielsson.

Camila Buzaglo, pressekreterare på statsrådsberedningen, meddelade att Danielsson inte vill uttala sig.

Richard Aschberg