”Det kändes kränkande”

NYHETER

Pernilla i tårar i rätten i dag

Foto: mattias carlsson
i rätten i dag Pernilla Wahlgren föll i tårar när hon berättade om misshandeln och hoten i rätten i dag. Vid hennes sida fanns nye pojkvännen Joachim Lennholm.

Pernilla Wahlgren grät i tingsrätten i morse.

När hon berättade hur ex-maken Emilio Ingrosso slog henne kom tårarna:

– Det kändes så kränkande. Det var i min lägenhet och vi var inte tillsammans längre, sade hon.

Foto: mattIAS CARLSSON
på väg in i rätten Emilio Ingrosso såg sammanbiten ut när han gick in för att möta sin ex-fru Pernilla Wahlgren.

Pernilla Wahlgrens tidigare make Emilio Ingrosso är åtalad för misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak.

Kvart över nio i morse möttes de i Stockholms tingsrätt. Pernilla Wahlgren hade med sig både sin pojkvän Joachim Lennholm och sin mamma, Christina Schollin.

Under de inledande förhören uppträdde både Emilio och Pernilla samlat. Emilio tittade på sin ex-hustru och hennes pojkvän, ibland tittade han ner och noterade något. Stämningen i rättssalen var lugn och koncentrerad.

Rättegången började med målsägarförhör med Pernilla Wahlgren, som fick frågor om misshandeln 2002.

”Pressade mig mot golvet”

Pernilla berättade att hon och Emilio inte längre var ett par. Dagen efter misshandeln gick skilsmässan formellt igenom.

– Vi hade haft det jobbigt. Jag hade träffat Joachim och Emilio tyckte det var jobbigt. Jag var inte så sugen på att han skulle komma över i min lägenhet, jag var orolig innan och ville inte ha bråk.

– Han kom upp och allt var lugnt. Sen eskalerade det. Jag minns inte vad som gjorde honom så aggressiv, om det var svartsjuka.

– Han tog ett grepp bak i nacken med handen, och pressade ner mig i golvet. Det gjorde ont och var en obehaglig situation. Han hade varit aggressiv innan. Men det här kändes så kränkande. Det var i min lägenhet och vi var inte tillsammans längre.

– Han kastade in mig i vardagsrummet och jag fick slag i ansiktet. Jag kände att ”nu räcker det”, sade Pernilla Wahlgren och började gråta.

Men hon samlade sig snabbt och fortsatte att prata med hög röst. Hon beskrev hur Emilio Ingrosso gav henne örfilar och kastade ett glasögonfodral och en hårdplastbadring mot henne, men att hon hann ducka. Sedan gick han.

– Jag var väldigt upprörd, allt var obehagligt. Han började ringa på dörren igen och ropa igenom brevinkastet. Då var jag så rädd att jag inte vågade släppa in honom igen.

Ringde och hotade

En stund senare kom hennes bror Linus och uppmanade henne att polisanmäla. Det gjorde hon, men tog senare tillbaka anmälan:

– Det gjorde jag för att Emilio ringde och hade fått reda på anmälan. Han sade att om jag fullföljde anmälan skulle han göra mitt liv till ett helvete.

Om Pernilla Wahlgren tog tillbaka anmälan skulle allt bli bra:

– Det betydde mest för mig, så jag tog tillbaka anmälan.

Pernilla Wahlgren beskrev hur misshandeln 2002 var första gången hon blev rädd. Men det var inte första gången hon blev slagen:

– Jag var så ung när vi blev tillsammans, att jag kanske accepterade slag på ett annat sätt. Vi har haft ett turbulent förhållande.

”Jag blev ordentligt rädd”

Men efter misshandeln 2002 kände hon att hon måste sätta en gräns:

– Jag blev ordentligt rädd.

När Pernilla Wahlgren anmälde Emilio för olaga hot 2005, togs anmälan från 2002 upp igen.

Efter Pernillas berättelse är det Emilios tur att ge sin version av det som hände den där kvällen för snart fyra år sedan.

Han är lugn och samlad när han svarar på Pernillas anklagelser.

Emilio bekräftar att han var på platsen, att det var högljutt. Men någon misshandel förekom inte.

– Allt hon säger är befängt.

Olaga hot

Emilio Ingrosso står även åtalad för olaga hot mot Pernilla och hennes familj. I rätten spelades ljudupptagningar upp där Emilio hörs svära och skrika. Vid flera tillfällen upprepar han dödshot, främst mot Pernillas nuvarande sambo Joacim Lennholm.

För rättens ledamöter erkände han att han uttalat hoten. Men han sa att orsaken var att han blivit provocerad av Pernilla. Hon ska bland annat ha kallat honom för "drogmissbrukare och kriminell".

– Det kan hända alla och envar i detta avlånga land att ventilen brister, sa Emilios försvarare, Per Liljekvist.

I sin slutplädering yrkade åklagare Birgitta Tholander Werne på ett kortare fängelsestraff. Advokat Per Liljekvist vill att hans klient ska dömas till villkorlig dom för de olaga hoten.

Dom i målet faller den 30 maj.

Dödshoten som kan fälla Emilio

Här är polisens inspelningar där Emilio Ingrosso per telefon hotar Pernilla Wahlgren och hennes pojkvän Joachim Lennholm till livet.

Linda Hjertén, Joachim Kerpner, Johanna Melén