”Minkindustrin är kriminell och oetisk”

NYHETER

Djurens rätts ordförande chattade om grönsaker, djur i bur och fågelinfluensa

Foto: Per-Anders Svärd, förbundsordförande för Djurens rätt.

   Per-Anders Svärd säger: Hej allihopa! Nu är jag här och tar gärna emot era frågor om djurens rättigheter!

Allan säger: Hej Per-Anders! Vad tycker du om Jakt? Jag jagar själv nämligen.

   Per-Anders Svärd säger: Som djurrättsförespråkare är jag emot all jakt som inte ligger i de individuella djurens eget intresse. När det gäller jakten - liksom allt annat djurutnyttjande - måste vi börja fråga oss varför vi egentligen tror att det är acceptabelt för oss människor att angripa och döda djur? Som regel är det för att vi har historiska och kulturella fördomar gentemot djur - liksom vi en gång hade fördomar mot andra människor som vi använde som ursäkt för att hålla dem som slavar. Jakt kan ur ett rationellt moraliskt perspektiv bara accepteras när det gäller djur som är svårt skadade eller sjuka, och som därför kan välkomna döden som en befrielse. All nöjesjakt måste omedelbart förbjudas.

Jenny säger: Vilken djurrättsfråga engagerar dig mest?

   Per-Anders Svärd säger: För min egen del är det de allmänna attityderna i samhället som nedvärderar djur. Arförtrycket, eller "speciesismen" som det ibland kallas. För mig är det lika förkastligt som rasism eller sexism. Rent konkret är det frågan om veganism som är den viktigaste för mig.

Jocke säger: Hej, tycker du att även grönsaker är levande väsen?

   Per-Anders Svärd säger: Grönsaker "lever" i en biologisk bemärkelse. Men de har inga nervsystem, så det finns ingen anledning att tro att de upplever något. Det har däremot djur. De är medvetna och kännande varelser vars liv är viktiga för dem själva. Det måste vi människor ta hänsyn till fullt ut.

Mats säger: Per-Anders, är du vegetarian?

   Per-Anders Svärd säger: Ja, jag är vegan. Det innebär att jag inte konsumerar några djurprodukter. Veganism är det mest effektiva sättet att bojkotta de djurförtryckande industrierna. Att betala för djurprodukter är alltid att skapa efterfrågan på lidande.

Simon! säger: Är djuren lika mycket värda som människor?

   Per-Anders Svärd säger: Det beror lite på vad du menar med "värde". Djurs upplevelser bör tillmätas lika mycket värde som människors uppleveler, precis som kvinnors upplevelser bör tillmätas lika mycket värde som mäns upplevelser. I den bemärkelsen är vi "lika mycket värda". Men sedan kan man förstås anse att mer går förlorat om en människa skulle dö (önskningar och förväntningar inför framtiden till exempel) än om ett annat djur skulle dö, utan att för den sakens skull vara inkonsekvent.

steff säger: om du står i valet och kvalet, vem hade du räddat (om du var tvungen att bara välja en) en människobaby eller en hundvalp?

   Per-Anders Svärd säger: Jag skulle ha räddat människobarnet. Men sådana extrema exempelsituationer säger inget om hur vi har rätt att behandla djur i vår vardag. I en sådan dramatisk situation skulle jag också troligen ha räddat mitt eget barn framför någon annans barn om jag verkligen var tvungen att välja. Men det skulle ju inte innebära att jag har rätt att misshandla andras barn till vardags, eller hur? Vi bör alltid ta hänsyn till andras intressen lika mycket som våra egna - oavsett vem det gäller.

Djurvän säger: Maten räcker inte till om alla människor skulle bli vegetarianer, vi skulle behöva skövla mera skog och gödsla ännu mera, vad tycker du?

   Per-Anders Svärd säger: Nej. I själva verket är det precis tvärtom. Kom ihåg att de 50 miljarder djur som människor äter upp varje år faktiskt äter växter. Tillsammans konsumerar de till exempel uppemot 80 procent av världens sojaskördar, och därtill krävs det mycket mer vatten och energi för att producera djurprodukter. Om alla blir vegetarianer kommer det att bli MER odlingsmark, mat, vatten och energi över till världens svältande.

Rille säger: Visst ska man värna om djuren, men går det inte till överdrift ibland? Vad säger djurrättsaktivisterna om att avliva alla fåglar med fågelinfluensan? Ska dom läggas in på sjukhus istället?

   Per-Anders Svärd säger: "Dödshjälp" kan självklart motiveras för svårt sjuka djur som lider. Men ett av de verkliga huvudproblemen bakom sådana farliga virus och bakterier är att de uppkommer och frodas i de vidriga miljöer som dagens djurfabriker utgör. Avskaffar vi djurfabrikerna så skyddar vi oss samtidigt bättre från farliga mikroorganismer.

Labrat säger: Hej, ni säger att det är viktigt att djuren får verka i sin rätta miljö, tycker ni då att det är försvarbart att husdjur överhuvudtaget rent ideologiskt?

   Per-Anders Svärd säger: Djur som hålls som sällskapsdjur behandlas mycket olika. Vissa har det bra, andra utsätts för svår misshandel. Att ta hand om djur som annars skulle ha farit illa (övergivna djur till exempel) i sitt hem kan vara försvarbart om djuret får det bättre än han/hon annars skulle ha haft det. Men däremot borde alla handel med sällskapsdjur som varor avskaffas. När det kommer pengar med i spelet tenderar djurens intressen alltid att komma i andra hand.

felicia säger: vilket djur är mest utrotningshotad i sverige??????????

   Per-Anders Svärd säger: Det har jag tyvärr ingen aning om. Djurrättsförespråkare anser inte att arter som sådana har ett egenvärde - däremot tar vi ställning för varje djurs individuella rättigheter. Ingen ska behöva utrotas (= dödas) på grund av människors fördomsfullhet.

John säger: Hej Per-Anders, det har varit mycket debatterande om Sveriges situation angående vargar i norr. Vad anser du om detta?

   Per-Anders Svärd säger: Ja, det är en het fråga. Det har talats mycket om att vargen är ett hot mot tamdjuren. Men det känns ärligt talat som en storm i ett vattenglas. Det verkliga hotet mot tamdjuren är djurindustrierna som plågar och dödar upp emot 80 miljoner djur varje år, bara i Sverige. Vargfrågan ter sig som en bagatell i jämförelse. Men så är det i ett samhälle som är djupt förvirrat i sina attityder till djur.

gigge säger: Hej, vad tycker ni om såna som släpper ut minkar i naturen?

   Per-Anders Svärd säger: Djurens Rätt tar avstånd från alla former av våld och hot om våld. Vi har enbart jobbat med lagliga metoder i 123 år, och det fortsätter vi med. Djurrättsrörelsen är i själva verket den yttersta fredsrörelsen - vi kräver respekt för ALLA medvetna varelser, oavsett art, kön, ålder, färg eller utseende. Det är mycket få djurrättsaktivister som har gjort sådana saker som du nämner, och de är inte alls representativa för rörelsen - det är bara det att deras aktioner syns mycket mer i media. Det skapar tyvärr missförstånd. I övrigt tycker jag fasansfullt illa om den industri som STÄNGER IN miljoner minkar i burar. Den är kriminell och oetisk och måste avskaffas med det snaraste.

Moderator säger: Nu kommer den sista frågan

Mats säger: Har du djur hemma?

   Per-Anders Svärd säger: Nej, det har jag inte. Men jag har växt upp på en bondgård med grisar och hönor, mitt i en jägarbygd, så jag vet en hel del om hur attityderna mot djur är - och hur djuren behandlas - även i en miljö med så kallat "småskaligt" jordbruk. Det är ingen roligt historia. I övrigt är jag väldigt svag för katter. ;-)