Experterna: Ta raset med ro

NYHETER

Stockholmsbörsen föll med 4,5 procent i går

Stockholmsbörsen föll som en sten i går med 4,5 procent.

Ta det med ro, tycker experterna.

-Optimisten säljer inte alls, säger Anders Andersson, förlagschef på Privata Affärer.

Foto: Bara lugn Stockholmsbörsen föll som en sten igår.

Stockholmsbörsen har varit skakig sedan 12 maj. Då valde många aktieägare att sälja, och några dagar senare följde fondägarna efter.

Mer lyhörda

-Det finns en jättetydlig dominoeffekt. Det här är första gången folk har börjat sälja av sina fonder på allvar. Inte ens vid it-kraschen 2000 sålde de av sina fonder. Den här gången har folk varit mycket mer lyhörda, säger Claes Hemberg, informationschef på Avanza.

Många småsparare som valt att inte sälja av sina fond- och aktieportföljer har fått se dem sjunka rejält i värde. Trots det manar experterna till lugn.

Blir ett bra börsår

-Sett till hela året blir det ett bra börsår. Man ska inte röra långsiktiga placeringar. Det är bättre att vårstäda en gång per år och sälja av och omfördela så att man har lagom mycket risk i sin fondportfölj, säger Claes Hemberg.

I går var det Tokyobörsen som drog med sig övriga europeiska börser nedåt, och index i Stockholm var inget undantag. Nu har hela årets uppgång raderats ut på bara några veckor. Och sedan toppnoteringen i april har Stockholmsbörsen fallit med ungefär 16 procent.

Så säger experterna

Anders Munck