Hög Trump-jurist lämnar Vita huset

TT-Reuters-AFP

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2018-08-29

Vita husets jurist Don McGahn lämnar sin post under hösten. Arkivbild.

En av USA:s president Donald Trumps högt uppsatta juridiska rådgivare, Don McGahn, lämnar Vita huset under hösten, skriver presidenten på Twitter.

Förhållandet mellan honom och McGahn, rådgivare åt Trump redan under hans valkampanj, har varit ansträngt på grund av den så kallade Muellerutredningen som granskar Rysslands roll i presidentvalet 2016.

Det har tidigare framkommit att Don McGahn har ställt upp på minst tre frivilliga samtal i utredningen, i sammanlagt omkring 30 timmar. Där beskrev juristen enligt New York Times presidentens vrede mot utredningen och de olika sätt han försökt att få McGahn att hantera den. Trump fördömde tidningens publicering och avfärdade uppgifterna som "falska nyheter".

Enligt Trump, som vid upprepade tillfällen kallat utredningen en "uppgjord häxjakt", har han gett sina medarbetare tillstånd att "fullt ut" samarbeta med utredarna.

Don McGahn har inte kommenterat uppgiften om att han ska lämna sitt jobb. Redan i juni förra året hotade McGahn enligt Reuters att säga upp sig, eftersom han "fått nog" av att Trump insisterade på att han skulle vidta åtgärder för att får bort Robert Mueller, som leder Rysslandsutredningen.

Presidenten har inte bestämt vem som ska ersätta McGahn, uppger Sarah Sanders, Vita husets pressekreterare. Spekulationer har förekommit om att Emmett Flood skulle vara aktuell för jobbet. Men advokaten, som anställdes av administration i maj för att bistå med Rysslandsutredningen, har ännu inte erbjudits tjänsten enligt Sanders.

Följ ämnen i artikeln