Mattias, 47, försökte rädda sina söner – misshandlades brutalt

avJonathan Lundberg

NYHETER

När Mattias Liedholm, 47, fick höra att hans söner hotades av 7–8 okända män så åkte han direkt för att hjälpa dem.

Det slutade med en krossad käke. Och när sönerna skulle besöka honom på sjukhuset försökte gärningsmännen preja dem av vägen.

– De är jättechockade och ledsna, säger mamman Sophia Ahlin.

I söndags kväll besökte två tonårsbröder Långö strand i Karlskrona tillsammans med sina kompisar. Där mötte de ett gäng unga män.

Bröderna tyckte att männen verkade vara i deras ålder, eller möjligen några år äldre. Männen ska ha sagt att de inte fick vara på stranden.

En av bröderna svarade att de inte ville ha något bråk, men männen följde efter dem från badplatsen.

Blev slagen i ansiktet

När bröderna och deras kompisar försökte hoppa in i sin bil, hoppade männen in i sina tre bilar och blockerade vägen för dem.

Pojkarna uppfattade situationen som hotfull, och ringde pappan Mattias Liedholm för hjälp. Han kom till platsen, och bad männen att sluta trakassera hans söner.

Foto: Privat
Mattias Liedholm fick ett slag från sidan, med något som kan ha varit ett knogjärn.

Medan Mattias pratade med männen så fick han ett hårt slag i ansiktet, från någon som stod vid sidan om honom. Så hårt att han segnade ner och föll nästan medvetslös till marken.

– När detta hände sprang pojkarna fram, och då gav de sig på pojkarna istället. De blev slagna i nacke och rygg, de hoppade på dem bakifrån, säger mamma Sophia Ahlin.

”Försökte kvadda bilen”

Mattias Liedholm fick hjälp av några grannar som blivit vittnen till händelsen. När ambulans och polis kom så flydde gärningsmännen.

Sönerna satte sig då i bilen igen, för att följa efter ambulansen till sjukhuset. Men på vägen letade gärningsmännen upp dem igen, och körde efter dem.

– De jagade dem genom hela stan och försökte kvadda bilen, säger Sophia Ahlin.

Genom att köra mot polisstationen lyckades de bli av med sina förföljare. Sedan fick de poliseskort till sjukhuset.

Ska opereras

Sedan dess har Mattias Liedholm legat inlagd på sjukhuset i Karlskrona. Första dygnet var han nästan helt medvetslös. Sedan vaknade han, och matades med dropp. Under tisdagen kunde han få flytande föda genom sugrör.

Under onsdagen hoppas man kunna operera honom i Lund – hans kindben och delar av käkbenet är intryckta av slaget, som misstänks ha utdelats med hjälp av ett knogjärn.

– Pojkarna är jättechockade och ledsna. De har fått samtalsstöd från sjukhuset, säger Sophia Ahlin.

Foto: Privat
Sophia Ahlin.

Sprids på Facebook

Både Sophia Ahlin och Mattias Liedholm är profiler i Karlskrona, som politiker inom Moderaterna.

I ett uppmärksammat Facebookinlägg har Sophia berättat om händelsen. Där postar hon en bild på sin svårt misshandlade make, tillsammans med texten:

”Jag vill egentligen inte skriva för det gör så jävla ont. Men jag skriver för att jag vill att du som gjorde det här ska se. Jag vill att du och ditt gäng ska se vilken smärta du orsakat min man och hela vår familj när du brutalt och oprovocerat slog ner honom inför hans barn, en söndagkväll på väg från Långö strand i Karlskrona. Barn som fick se sin pappa falla till marken och åka iväg med ambulans.”

– Vi har ingen frihetsberövad men har goda förhoppningar om att hitta den eller de skyldiga, säger Ola Jarevik vid polisen i Karlskrona till BLT 

Så många fall av misshandel anmäls varje år i Sverige 00:46
ARTIKELN HANDLAR OM

Karlskrona

Brott