Magnus Carlson: Planeten orkar snart inte med oss längre

Magnus Carlson
Magnus Carlson

Denna galna sommar behöver vi Magnus Carlssons klimatgrubbleri mer än någonsin.

Precis som Adam Tensta upplåter Magnus Carlsson sitt sommarprat åt andra röster än sin egen – för att det finns viktigare saker att tala om än att dra anekdoter ur en något överviktig, snusande vinylsamlares liv (som han skämtsamt beskriver sig själv).

Jag måste erkänna att jag först blev lite besviken, för hade det inte varit spännande ändå att höra hur det gick till när Weeping willows blev av med sina pengar i den omtalade Tambourine-härvan? Men så här ser Magnus Carlssons liv ut nu, sedan han blev pappa 2008 och plötsligt såg en framtid längre än näsan räcker.

I Sommar intervjuar han experter på bland annat klimat, hav och hjärnan. En av de stora miljöfrågorna är ju varför vi fortfarande väljer fel, trots att vi vet vad som är rätt. Är mänskligheten i grunden självdestruktiv?

Klimatprofessor Johan Rockström poängterar att framtiden är vårt eget ansvar, men också samhällets. Vi måste flyga mindre, dra ned på köttkonsumtion och tjata på makthavare. Ju mer vi bryr oss, desto mer måste politiker och företagsledare lyssna och börja styra resurser i rätt riktning.

Det är otäckt att höra Rockström varna för ”tröskeleffekter”, risken för abrupt stora förändringar som den här sommaren kan vara ett tecken på. Många må njuta vid badstränder här i Sverige, medan andra platser på jorden riskerar att bli totalt obeboeliga.

Magnus Carlsson inleder varje stor fråga med en personlig reflektion – om hur man turnerar hållbart, våndan när dottern ville bli vegetarian och sponsringen av en bikupa som pollinerar blommorna som växer på hans föräldrars grav. Hans klimatprimalvrål är desperat – men samtidigt jordnära, varmt och vänligt.

Publisert:

LÄS VIDARE