Polisen vänder – NMR får grönt ljus

avTT

Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Polisen ändrar sitt beslut och låter nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) hålla allmänna sammankomster i Kungälvs kommun. Arkivbild.

Polisen ändrar sitt beslut och låter nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) hålla allmänna sammankomster i Kungälvs kommun fram till efter valet i september.

– De måste vara i rörelse och får inte etablera sig med bokbord och sådant, säger Lena Matthijs, kommenderingschef hos polisen region Väst inför valet, till TT.

NMR fick nyligen avslag på sin ansökan av Polisen i region Väst efter en bedömning av de mer lokala polisdistrikten, de ansåg sig inte kunna upprätthålla ordning och säkerhet under så lång tid med tanke på ordningsstörningar som skett vid tidigare sammankomster. Men en omprövning ger nu grönt ljus för NMR att fram till den 16 september mellan klockan 10.00–19.00 kampanja med flygblad och banderoller.

– Det första beslutet togs ur ett lokalt perspektiv men vi är skyldiga att se till ett regionalt perspektiv. Vi klarar det om vi tar dit resurser vid behov, säger Lena Matthijs.

Anledningen till att NMR inte får sätta upp bord är att Kungälvs kommun säger nej.

– De har lagt in sitt veto och anser att det inte går att etablera fler saker där under den tiden, säger Matthijs.

Hur mycket resurser som krävs av polisen är svårt att svara på i nuläget.

– När det blir känt att de kommer vara där så finns det naturligtvis en ökad risk för motdemonstrationer.

ARTIKELN HANDLAR OM