Vinstbluffen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-04

Postkod-vd:n får 6 milj – alla anställda en Ipad

De säger sig vara en organisation där överskottet går till välgörenhet.

Men Postkodlotteriets största vinnare är vd:n Niclas Kjellström-Matseke – som kammade hem sex miljoner kronor i lön och bonus i fjol.

Och företagets 700 anställda blev inte heller lottlösa. De fick en varsin Ipad.

Postkodlotteriet har lyckats få långt över en miljon svenskar att varje månad köpa lotter genom att framhålla att överskottet oavkortat går till välgörenhet.

Men i verkligheten går bara 27 procent av de svenska intäkterna till välgörenhet. Siffran kan jämföras med bolagets holländska verksamhet där hälften går till välgörande ändamål.

Den framgångsrika koncernen bakom Postkodlotteriet spräckte nyligen miljardvallen (räknat i euro) när det gäller omsättningen i bolagen som finns i Sverige, Holland och Storbritannien.

Anställda får present

Då bestämde sig företaget för att ge en present till alla anställda. De 700 medarbetarna, varav 150 i Sverige, fick varsin Ipad till ett värde av uppåt fem miljoner kronor.

– Grundarna ville ge medarbetarna en gratifikation för att vi nått en milstolpe. Ett tack för ett väl utfört arbete, säger pressekreteraren Fredrik Skärheden.

Hård kritik riktas nu också mot företagets vd, Niclas Kjellström-Matseke, 40, sedan det visat sig att han får en lön i klass med börsbolagschefer. Detta i ett bolag som utger sig för att syssla med välgörenhet.

2009 fick han ut drygt 5,7 miljoner kronor i lön och bonus. Företaget har tidigare uppgett att lotterichefens lön minskat och anklagas nu för att ha mörkat om vd-lönen.

Flera stora bonusar

Aftonbladet har utan framgång sökt Kjellström-Matseke men pressekreteraren Fredrik Skärheden förklarar:

– Det handlar om en eftersläpning i hur bonusarna betalas ut. I den ersättning han fick 2009 fanns en bonus som avser 2008.

Vd:n har fått flera saftiga bonusar de senaste åren. För 2007 fick Kjellström-Matseke runt tre miljoner kronor i bonus.

Samma år köpte han och frun en villa i Stockholm för 11,3 miljoner kronor.

I dagsläget uppger företaget att han har en månadslön på 147 000 kronor. Plus bonus.Men hur stor den bonusen är vill inte företaget avslöja.