Persson har flera favoriter

Av: Eva Buskas

Publicerad:
Uppdaterad:

Men Göran Persson vill inte säga vem hans favorit till partiledarposten är

Göran Persson vill inte prata om vem han själv håller som favorit till att efterträda Mona Sahlin.

– Nej, även om jag som ni säkert förstår har en och annan som jag väldigt gärna skulle vilja se, men det är inte min sak att kommunicera det utåt, även om det skulle vara mycket frestande.

Göran Persson i talarstolen vid fackens sysselsättningskonferens.
Foto: urban andersson
Göran Persson i talarstolen vid fackens sysselsättningskonferens.

Socialdemokraterna är just nu ledarlöst och rasar i opinionen, men Göran Persson menar att det är ett drömläge för en ny partiledare att ta över.

– Med det pressade läge som regeringen har är det på många sätt ett mycket attraktivt uppdrag att ta på sig oppositionsledarrollen. Vi har en regering nu som saknar majoritet i riksdagen, vi har en regering som kan stå inför mycket besvärliga utmaningar till följd av den internationella utvecklingen, vi har en regering som håller på att falla sönder därför att småpartierna upplever att de kommer i kläm gentemot Moderaterna. Det där är för en skicklig opposition ingen dålig utgångspunkt.

Något nytt rödgrönt samarbete eller samarbete med andra partier inför nästa val blir det dock inte om Göran Persson får bestämma.

– Det får den nya partiledningen tillsammans partistyrelsen diskutera. Om de frågar mig om den saken kommer jag bara att hänvisa till hur vi gjorde på den tiden, säger han.

Hur ska partiet ta sig tillbaka till sin forna maktposition?

– Ett sätt är väl att man sysslar med de viktiga frågorna som jag tänker göra här i dag. Det tror jag är väldigt centralt. Och att man erbjuder ett alternativ till den politik som håller på att haverera. Det är väldigt viktigt och det ligger inom räckhåll.

”Inte något bra år”

– Det år vi har bakom oss har inte varit något bra år för socialdemokratin och just nu är det som allra dystrast. Och det är väl alltid som allra mörkast innan gryningen kommer. Vi ska komma ihåg att S ligger ändå på 27-28 procent i opinionsmätningarna. Jag tror inte att det är någon omöjlighet för en ny partiledning att ta partiet tillbaka till positionen som det största partiet redan vid kommande årsskifte. Det är helt möjligt.

Är Pär Nuder ännu med i spelet tror du?

– Jag har ingen aning om hur valberedningen resonerar. Jag har inte ens blivit tillfrågad om den saken.

Finns det någon stark kandidat bland de som diskuteras?

– Oh ja. Det finns flera som jag gärna skulle vilja se som partiledare, så det finns ganska många, men det där delar jag inte med er.

Publicerad: