ElBaradei hyllas av svensk diplomat

NYHETER

En ”försynt professor” kan ta över efter Mubarak.

Nu hyllas fredspristagaren Mohamed ElBaradei, 69, för sitt mod – av vännen Rolf Ekéus:

– Jag häpnar. Hela livet har han levt på ett annat sätt. Nu tar han plötsligt en stor risk.

Toppdiplomaten Rolf Ekéus är personlig vän med ElBaradei. Men det var en annan svensk – Hans Blix – som fick honom att stiga i graderna på den internationella scenen.

Efter Blix

Blix befordrade egyptiern till rättschef på FN:s atomenergiorgan IAEA.

Sedan dröjde det inte länge innan ElBaradei tog över efter Blix som chef – och kastades rakt in i upptakten till Irakkriget.

– Han var USA:s kandidat, men bröt med Washington. Han hårdförhandlade med Saddam Hussein och satte sig samtidigt upp mot president Bush, säger Rolf Ekéus, som var chef för FN:s kommission för Iraks nedrustning.

För sitt arbete belönades ElBaradei med Nobels fredspris.

Den egyptiska oppositionen är samlad med ett och samma mål för ögonen: att störta president Mubarak. Betydligt mindre fokus har lagts på att presentera hans efterträdare.

”Mubarak hade fel”

Men nu har det mäktiga Muslimska brödraskapet ställt sig bakom Mohamed ElBaradei – trots att denne inte alls är islamist.

– En fantastisk nyhet. Mubarak sa till mig en gång att ElBaradei inte var av rätta virket. Men det verkar som han hade fel, säger Rolf Ekéus.

Mannen som kan ta över arabvärldens folkrikaste land beskriver han som en ”försynt, blygsam professorstyp eller tjänsteman”.

– Men med en inre styrka och oräddhet. Han har återfunnit sin egyptiska identitet och vill göra sitt land modernt.