Monstercyklon slår till i dag

Kategori 5-stormen Yasi på väg in över Australien

Först drabbades Australien och Queensland av översvämningar.

Nu är monstercyklonen Yasi på väg.

Yasi är en kategori 5-cyklon – på den femgradiga skalan.

– Cyklonen kommer förmodligen att vara mer livshotande än någon annan som vi upplevt under senare generationer, säger Queenslands premiärminster Anna Bligh till AP.

Australien har inte ens hunnit hämta sig efter de svåra översvämningarna som tog 35 liv.

Men nu tvingas tiotusentals boende i Queensland att på nytt bunkra upp förnödenheter och krypa ihop i skyddade utrymmen.

Cyklonen Yasi på väg rakt mot landet.

I dag, onsdag, väntas den komma in över nordöstra delen av landet med en hastighet av 300 kilometer i timmen.

”Monster, mördarstorm”

Yasi är den mest destruktiva storm landet sett på årtionden, säger myndigheterna.

– Det är en sådan otroligt kraftfull storm. Det är en monster, mördarstorm. Cyklonen kommer att bli frunktansvärd, säger Queenslands premiärminster Anna Bligh till AP.

Vid midnatt befann sig Yasi 650 km utanför kusten i nordöstra Australien och väntas braka in över land vid 13-tiden, svensk tid, mellan Cains och Innisfail.

Drar över Cairns

Mer än 400 000 människor bor i cyklonens väntade väg över Australien. Rätt i vägen ligger Cairns, Townsville och Mackay och hela den bland turister populära kuststräckan vid Stora barriärrevet.

Premiärminister Anna Bligh uppmanade människor att fly och betonade att det inte fanns mycket tid.

– Bry er inte om att packa väskor. Ta bara tag i varandra och hitta en säker plats. Kom ihåg att människor är oersättliga, sa hon.

– Vi kommer att få 24 timmar av ganska skrämmande vindar, skyfall, och en sannolikt förlust av elektricitet och mobiltelefonnät. Folk behöver verkligen förbereda sig, mentalt om inget annat.

”Vi är skräckslagna”

Redan i går låg gatorna i den annars så livliga turiststaden Cairns öde. Flygplatsen satte in extra flyg ut från staden under morgontimmarna och stängde sedan. Affärer är stängda och fönster övertejpade.

– Vi har cykloner här varje år, men den här har fångat allas uppmärksamhet, säger Scott Warren som tejpar fönstren till ett kafé.

Backpackers stod på rad och försökte få lift till ett evakueringscenter vid ett universitet.

– Vi är skräckslagna. Vi har nästan inte fått någon information alls och har aldrig sett såna här stormar, säger svenska Marlim Flagar, 20.

Här drar cyklonen in
Publisert: