Här är landets vackraste hus

Familjen Nilede köpte vinnarvillan: Vi trodde de hade glömt en nolla

Vi i Villa har utsett Sveriges vackraste hus.

Vinnare: Familjen Niledes villa i Sandträsk utanför Boden.

- Vi fick det absurt billigt! Vi trodde de hade glömt en nolla, säger Jennie Nilede, 36.

För tio år sedan bodde Jennie och Daniel Nilede i Skåne, men de reste ofta till Norrland där de trivdes med naturen.

När Daniel var föräldraledig 2001 hyrde de ett hus i Kiruna och flyttade upp. De tittade på hus på nätet och föll för ett stort trähus utanför Boden.

– Vi åkte dit och det var klockrent direkt. Ljuset genom fönstren, den vackra naturen vid sjön, det var helt fantastiskt, säger Jennie Nilede.

Går inte att värdera

Sedan fick de höra att det 400 kvadratmeter stora huset var till salu för 620 000 kronor.

– Vi som kommer från Skåne tyckte det var absurt billigt. Vi trodde de glömt en nolla. Men husen här går på mellan 100 000 och 180 000 kronor, och mäklaren sade att det inte går att värdera ett sånt här hus: Det kostar vad folk är beredda att ge.

De slog till. Men det fanns mycket att göra invändigt. Tio år senare har de byggt ett nytt kök och renoverat bägge badrummen. Men först av allt fick huset en ny färg.

– Det var helt vitt först, men då såg man inte snickerierna på fasaden. Därför målade vi om det till gult och det blev mycket bättre. Huset har funnits i 130 år och målats i andra färger tidigare, så vi kände inte att vi förstörde något, säger Jennie Nilede.

Ska fixa trädgården

I höstas skickade de in en bild till Vi i villas tävling om Sveriges vackraste hus. Och vann, i konkurrens med 353 andra villor. Priset är ett presentkort på 45 000 kronor i en trädgårdsbutik.

– Vi har inte gjort något åt trädgården, så det passar bra, säger Jennie Nilede.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN