Barn kränks på svenska barnhem

Barn på barnhem bestraffas. Om de bryter mot reglerna för många gånger kan de som straff förbjudas att träffa sina föräldrar, framgår av en rapport från barnombudsmannen (BO).

– Barnen känner sig maktlösa. Nu måste det utkrävas ansvar från politikerna, säger BO Fredrik Malmberg till Svenska Dagbladet.

BO reagerar på regelsystem med poäng och bestraffningar som förekommer på många av HVB-hemmen (hem för vård och boende) där barnen ständigt förväntas förtjäna sina poäng och sin veckopeng. De måste utföra sysslor och uppföra sig annars blir det avdrag. De kan förbjudas ringa hem, blir isolerade från gruppen eller får utegångsförbud.

Skakande berättelser

Det kan räcka med att ha kommit hem sent från skolan. Barn kan även få avdrag för sjukdagar.

– Jag är skakad över barnens berättelser. De är stämplade redan innan de kommit dit och bemöts inte som individer, säger Malmberg till SvD.

Att bestraffa barnen med att att de inte får träffa sina föräldrar är bland det absolut värsta övertrampen på HVB-hemmen anser han.

20 000 barn omhändertagna

De flesta HVB-hemmen tvingar barnen att skriva på kontrakt där de accepterar att personalen slumpmässigt får drogtesta dem, leta genom deras rum när de inte är där, läsa deras post och beslagta deras mobiltelefoner.

Omkring 20 000 barn är omhändertagna. De flesta av de yngre barnen bor i familjehem medan de äldre oftast bor i något av de 453 HVB-hemmen, som i de flesta fall drivs i privat regi.

TT