Favoritledare – hos ledarna

Publicerad:
Uppdaterad:

S-skribenter vill ha Pagrotsky & Sommestad

1 av 2
Lena Sommestad – favorit hos Arbetarbladet och Västerbottens Folkblad.

Paggan eller Lena Sommestad tar över efter Sahlin.

Om ledarsidorna får bestämma.

– En ledarsida kan inte få en kandidat vald, men det kan nog förbättra eller försämra någons chanser, säger Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson.

Det kan dröja veckor innan vi vet vad Socialdemokraternas nya partiledare heter.

Men landets socialdemokratiska ledarsidor har redan bestämt sig. Först ut var Arbetarbladet i Gävle som redan för tre veckor sedan lanserade Lena Sommestad. Över en helsida skrev de ”Säg ja till Lena” tillsammans med mejladressen till valberedningen.

Flera på vänsterkanten

Därefter har andra ledarsidor följt efter. Populärast bland ledarskribenterna är Leif Pagrotsky och Lena Sommestad, men även Veronica Palm,

Mikael Damberg, Sven-Erik Österberg har nämnts. Flera av dem som lyfts fram hör hemma på vänsterkanten inom socialdemokratin, som Palm, Sommestad och Pagrotsky.

– Det kanske är så eftersom ledarsidor har en opinionsbildande roll och inte har uppgiften att se till helheten som partidistrikt och valberedning. Ledarsidor kanske gärna lyfter fram goda opinionsbildare, säger Karin

Pettersson på Aftonbladet.

Otippat från Sundsvall

Dagbladet i Sundsvall kom i förra veckan med den hittills mest otippade kandidaten. ”Det är klart – ni kan sluta leta nu” skrev Svante Säwén och lanserade Göran Persson efter att ha sett hans framträdande på en facklig konferens i Stockholm.

– Någon bättre kan sossarna inte få. Det är klart att han var tröttkörd 2006 men det är han inte nu. Han vill höja barnbidrag i stället för att sänka skatter, det är precis så folk vill att sossar ska vara, säger Svante Säwén.

Av 15 ledarsidor är det nu bara sex som inte har satt ner foten. Aftonbladets ledarsida är en av dem.

– Vi har inte bestämt oss för någon kandidat, men jag skulle tro att vi när vi vet vilka som faktiskt är kandidater, kommer vi att värdera det och tycka till om det, säger Karin Pettersson.

Eva Buskas Anette Holmqvist

Publicerad: